15 г. от първата трансплантация на черен дроб у нас

Екипът на УБ „Лозенец“ има извършени до момента 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб

15 г. от първата трансплантация на черен дроб у нас | StandartNews.com

Университетска болница „Лозенец“ отбелязва 15 години от първата чернодробна трансплантация в България

На 18 ноември 2019 г. се навършват 15 години от първата трансплантация на черен дроб в България. Малката Памела Пекова е първият пациент у нас с присаден черен дроб. Това се случва през ноември 2004 г., когато тя е едва на 7 месеца. Неин донор става баща ѝ Пенко Пеков. Памела е с вродена липса на жлъчни пътища и за нея операцията е животоспасяваща. Тя се превръща и в символ на прогреса на българската медицина. Трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на УБ „Лозенец“ с участието на проф. Масимо Малаго.

За да отбележи годишнината от тази знакова операция за историята на медицината у нас, екипът на УБ „Лозенец“ реши да запознае Памела с Мартин, първият българин с белодробна трансплантация, извършена у нас. Това се случва на 26 октомври 2019 г., като операцията отново е направена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на УБ „Лозенец“ с участието на д-р Игор Тодораке.

Към днешна дата екипът на УБ „Лозенец“ има извършени 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб.


За УБ „Лозенец“
Болница „Лозенец“ е университетско национално многопрофилно лечебно заведение. Болницата извършва диагностика, лечение и рехабилитация на болни, наблюдение на бременни жени и оказване на родилна помощ, наблюдение на хронично болни и застрашени от заболяване лица; профилактика на болести и ранно откриване на заболявания; мерки за укрепване и опазване на здравето; трансплантация на органи, тъкани и клетки. УБ „Лозенец“ извършва уникални за страната диагностично-лечебни дейности и научноизследователска работа по прилагането на съвременни медицински технологии.

Болницата извършва и обучение на студенти и следдипломно обучение на медицински специалисти. Здравното заведение осъществява научноизследователска и научно-приложна дейност в областта на медицинската наука и практика и изпълнява задачи по разработването и провеждането на националната здравна политика.

Повече информация може да откриете на: www.lozenetz-hospital.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай