Зловещи разкрития за Бобокови /ОБНОВЕНА/

Двамата са в ареста и са обвиняеми като участници в организирана престъпна група по аферата с боклука

Зловещи разкрития за Бобокови /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Зловещи разкрития за едни от най-крупните бизнесмени у нас – братята Атанас и Пламен Бобокови. Двамата са в ареста и са обвиняеми като участници в организирана престъпна група по аферата с боклука. За нея 10 души са с обвинение, седем от тях – за организирана престъпна група. Това стана ясно от специален брифинг на прокуратурата. За един от братята обвинението ще поиска постоянен арест, а другия – 1 милион лева гаранция. За арестувания още в четвъртък зам.-министър на екологията Красимир Живков прокурорите също ще поискат постоянен арест.

ВИЖ ОЩЕ: Аферата с боклука: Замесен е Божков

"Иззети са множество счетоводни документи, договори, луксозни автомобили от домовете на обвиняемите. От жилището на А.Б. е иззета цветна снимка, на гърба на която са изписани имена на публично известни личности, някои от които са убити през годините. Срещу имената им има записани големи суми пари - 70 млн. долара, 100 млн. лв.,120 млн. лв, 300 млн. лв. и др.", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

ВИЖТЕ СПИСЪКА НА БОБОКОВИ СЪС ЗНАКОВИ БИЗНЕСМЕНИ НА ПРЕХОДА

"От дома на П.Б. са иззети автобиографии със снимки на длъжности лица от МРРБ и Министерство на правосъдието, както и снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по производство за обвинение на Васил Божков за тежко престъпление", каза още тя.

Наблюдаващият прокурор заяви, че до момента е установено, че зам.-министърът е бил в много близки отношения с бизнесмените Бобокови. Той е извършвал действия, с които е подпомагал противозаконните им действия по нелегален внос и преработка на боклук.

Събрани са доказателства, че Живков е извършвал натиск на подчинени, както и на служители от регионалните инспекции, сред които има и уволнени, когато не са се поддавали на заповедите му да нарушават закона.

Директорът на регионалната инспекция в Плевен не е осъществявал контрол, а под негово въздействие са били извършвани фиктивни проверки, съвместно с представители на фирмите. В протоколите са отразявани неверни обстоятелства.

Прокурор Ангел Кънев заяви, че по това производство има сформиран съвместен екип с органите в Италия. Събраните доказателства сочат, че част от контролираните от Бобокови дружества дори не са имали капацитет да осъществят законовите действия, за които са имали разрешения от МОСВ по депониране и преработка на боклука. Намерени са и електронни подписи на търговски дружества, които са в Италия и са контролирани от българските граждани. "Изградена е верига от дружества в Италия и България, като целта е била да се развива дейност, която да изглежда законна, но на практика това не се е случвало", обясни Кънев. За едно от дружествата например той обяви, че дори не е имало ток и вода на обекта, но от МОСВ са издавали протоколи, които сочат обратното.

Членовете на организираната престъпна група са извършили и множество деяния, свързани с укриване на данъци.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че организацията на операция е била направена в рамките на няколко часа, но органите на реда са показали, че могат да се справят дори с толкова тежка акция. "Участваха много структури, но успяхме да задържим в тайна операцията.

Използвахме и служители от СДВР и ГДНП и им благодаря, защото имаше над 35 екипа и на над 40 обекта се извършиха действия. Участваха много служители от МВР и в моята кариера това е една от най-трудните за организация операция, заради краткото време и огромния брой служители, които трябваше да се включат, но да остане в тайна", отчете Иванов. Той припомня, че още от миналата година по разпореждане на главния прокурор са започнали проверки на всички площадки за отпадъци в страната и в следствие на това разследване от страна на органите на реда, сега се е стигнало до тази успешна реализация.

Бобокови се смятат за едни от най-богатите хора в България. Те имат бизнес с моторни масла и бизнес с производство и рециклиране на акумулатори и батерии. Основните им компании са „Приста ойл” и „Монбат”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай