Заковаха АПИ. Двама министри я дават на прокуратурата

Агенцията възложила допълнително задания да 2,9 млрд. лв.

Заковаха АПИ. Двама министри я дават на прокуратурата | StandartNews.com

Двама министри дават Агенция "Пътна инфраструктура” на прокуратурата. Анализ на дейността на агенцията показал, че АПИ е възложила допълнителни и извънредни задания многократно над стойността на сключените договори, като в 40 договора общото надвишаване е 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите.

ВИЖ ОЩЕ: Уволниха и новия шеф на АПИ, проявил своеволие

Министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова сезираха главния прокурор Иван Гешев за злоупотреби в Агенция "Пътна инфраструктура".

Към сигнала са приложени доклади към УС на АПИ от директора на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" (ППИ) в Агенцията, които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти. В тях пише, че към момента дирекция ППИ не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на задания и "необходимите средства да бъдат осигурени чрез целево финансиране (Постановление на МС)".

Решенията са в отклонение на разпоредби на Закона за публичните финанси (ЗПФ), указанията към него и Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС).

В сигнала се посочват и случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. Според справка, предоставена от АПИ, УС на Агенцията възлага допълнителни и извънредни задания многократно над стойността на сключените договори, като в 40 договора общото надвишаване е 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите. Според справка на АПИ, при одобрен бюджет на Агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., Агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти  през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години. Това е извършено в нарушение на  ЗПФ, ЗФУКПС и ЗОП.

Посочват се също примери за многократно надвишаване на предоставените от изпълнителите гаранции за изпълнение на договорите, без необходимите допълнителни споразумения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай