ВСС защити независимостта на прокуратурата

Тук сме, за да пазим цялата съдебна власт, коментира представляващият кадровия орган Боян Магдалинчев

ВСС защити независимостта на прокуратурата | StandartNews.com

Мнозинството в Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) защити независимостта на съдебната власт във връзка с публичните атаки на президента Румен Радев срещу прокуратурата и квалификациите от негова страна, че в държавното обвинение работят „мутри“.

С 12 гласа „за“ срещу гласовете на Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Красимир Шекерджиев „против“, кадровиците приеха декларацията на Прокурорската колегия отпреди няколко дни, в която се призовава за спазването на върховенството на закона и нормален институционален диалог във връзка с ескалиращото напрежение.

В началото на дебата главният прокурор Иван Гешев се оттегли от обсъждането и гласуването, поради факта, че част от ситуацията го засяга лично. „Има опасност да не съм достатъчно обективен. С тази декларация, която ние внасяме в Пленума, ние не искаме да бъде подкрепена прокуратурата, нито да бъде атакувана която и да е от институциите в България. Становището на Колегията е изразено и качено на страницата на ВСС. Това, което ние смятаме за правилно е да се обсъдят три аспекта – нормалната комуникация между институциите, върховенство на правото и третото – спазването на разпоредбите на Конституцията за разделение на властите. Това е държавническият подход и Пленумът следва да го приеме. Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт. Отговорност носят и другите власти, в зависимост от функционалната си компетентност. Ще призова тази позиция да не се политизира“, посочи Гешев, след което се изключи от обсъждането.

„Това, което се предлага е малко нагло и арогантно. Президентът има право да прави своите изказвания, независимо дали се харесват на г-н Гешев“, избърза да се противопостави на нормалния диалог председателят на Върховния касационен съд (ВКС). Лозан Панов изнесе и дълга реч, в която личеше откровено задоволство от създадения хаос и война между институциите, като в крайна сметка той отказа да защити достойнството на съдебната власт, съобщи "Правен свят".

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков посочи, че ще подкрепи декларацията на Прокурорската колегия, като изясни, че в случая не легитимира ничии действия, а изразява вота си относно нормалния диалог между представителите на различните власти.

„Пленумът на ВСС е органът, който отстоява независимостта на съдебната власт. Тя се състои от съд и прокуратура. Ние сме тук в качеството си на съдии. Тук сме, за да пазим цялата съдебна власт“, каза и представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Ето какво гласи позицията на Пленума на ВСС:

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие позиция, във връзка с декларацията на Прокурорската колегия от 13.07.2020 г., с която бе поискана институционална реакция „по повод безпрецедентната атака срещу независимостта на съдебната власт“. Позицията гласи:

„Висшият съдебен съвет призовава за спазване на конституционно установените демократични принципи, за възстановяване на институционалния диалог, проява на държавническа отговорност и зачитане върховенството на закона.

Отправяме апел за отстояване разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно определени власти и недопускане на институционални и междуличностни конфликти“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай