ВСС освободи Цацаров като главен прокурор

Той обаче остава главен прокурор в оставка, докато Държавен вестник не публикува указа на президента за неговото освобождаване

ВСС освободи Цацаров като главен прокурор | StandartNews.com

Мнозинство от 20 на 0 гласа в Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) потвърди предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров депозира оставката си месец преди мандатът му да изтече официално, за да може да заеме новия си пост – председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Той обаче остава главен прокурор в оставка, докато Държавен вестник не публикува указа на президента за неговото освобождаване.

Така предсрочно в длъжност ще встъпи и новоизбраният ръководител на държавното обвинение – Иван Гешев.

Оставката на Сотир Цацаров бе последна точка в днешния дневен ред на съдебните кадровици, но по молба на правосъдния министър Данаил Кирилов тя бе изтеглена като първа. Кирилов аргументира предложението със служебен ангажимент, заради който трябва да напусне заседанието след нейното гласуване.

Самият Цацаров не присъства на заседанието. По време на гласуването го нямаше и неговия чест опонент – председателят на ВКС Лозан Панов, който след като точката бе гласувана, влезе в залата.

Оттеглянето на Цацаров от поста пък бе одобрено без дебати. „Оставката се гласува и не се коментира“, отбеляза в единственото изказване представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай