Върнаха в ареста шофьора на джипа убиец (ОБЗОР)

Върнаха в ареста шофьора на джипа убиец (ОБЗОР) | StandartNews.com

За 5 г. Иван Янакиев натрупал 15 нарушения, хванали го и дрогиран зад волана

Близки на прегазения пенсионер вдигат протест пред съда

Шофьорът на джипа убиец от Пазарджик бе върнат повторно в ареста. 27-годишният Иван Янакиев, който в петък вечер премаза възрастен човек на ул. "Пловдивска", е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Това става ясно от съобщение на прокуратурата. След инцидента Янакиев бе задържан и освободен след 24 часа. Според говорителката на Окръжната прокуратура Димитрия Ганчева, вече са събрани достатъчно красноречиви доказателства за вината му и те са основание да бъде поискана по-тежката мярка за неотклонение.

Разследващите са потърсили становище от автоексперт, според когото при всички случаи джипът е карал с несъобразена скорост. С този мотив шофьорът е привлечен като обвиняем. От прокуратурата призовават всички очевидци на жестокия удар да помогнат със свидетелски показания на тел. 034/434 400. Назначена е комплексна съдебномедицинска и автотехническа експертиза.

Малко преди Янакиев да бъде задържан отново, близки на загиналия Никола Лазаров обявиха, че организират протест пред Съдебната палата в Пазарджик днес от 14,30 часа. Събитието бе оповестено вчера от неговата родственица Цветелина Лазарова. Конкретният повод е жестокият пътен инцидент, но проявата е насочена срещу всички убийци на пътя, обяснява тя. 70-годишният Никола Лазаров бе ударен от джип "Хамър" малко преди 19 часа на 18 декември. Първоначално бе разпространена информация от името на очевидци, според които тялото на жертвата е влачено около 100 метра. След инцидента водачът на возилото Иван Янакиев е дал отрицателен резултат при теста за алкохол. Възмущението се взриви, когато стана ясно, че той бе освободен 24 часа след задържането си в ареста, при условие, че е имал предишни нарушения зад волана - шофиране под въздействие на дрога, без книжка и с превишена скорост. Синовете на загиналия са твърдо решени да настояват за справедливо наказание.

"При условие, че този човек е хващан с наркотици, отнемана му е книжката нееднократно, хващан е да кара без книжка, прокурорът си е позволил да пусне убиеца на баща ми", казва Еленко Лазаров.

"Сами можете да си направите извода в каква държава живеем. Убиват се дечица, убиват се хора на пешеходни пътеки, даже и на тротоарите, и на спирките. Излизаме на протест пред съда - мирен срещу безнаказаността в нашата държава", обяви Еленко.
Вчера семейството на Никола Лазаров се прости с него и го изпрати в последния му път.

За последните пет години Янакиев има зад гърба си 14-15 нарушения, документирани в актове и фишове, съобщи пък говорителят на полицията Мирослав Стоянов. По-леките са за неправилно паркиране и неспазване на пътни знаци. Най-тежкото е от март тази година, когато при специализирана полицейска акция е засечен да шофира под въздействие на дрога, като това е доказано с уред - тестер за наркотици. Тогава книжката му е отнета, а джипът - спрян от движение. Малко по-късно обаче униформените отново го засичат да кара въпреки наложената забрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай