Турция търси наши граничари чрез Интерпол

Те са обвинени за смъртта на турски бракониер край Резово преди 12 години

Турция търси наши граничари чрез Интерпол | StandartNews.com

Съд в Турция поиска да бъдат издирени с червена бюлетина на "Интерпол" и задържани четирима български гранични полицаи. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер край Резово преди 12 години.

Решението на съда в Къркларели да бъдат обявени за международно издирване и задържани се оказа шокиращо за вече бившите гранични полицаи. "В Турция се издава червена бюлетина единствено и само за тероризъм. Имам абсолютно всички опасения, че може да се случи най-лошото - да бъдем задържани, отведени, предадени - това са ми страховете, ако трябва да бъда честен", коментира бившият граничар Николай Петков.

"Да ни издирват с червена бюлетина като най-големите престъпници, които се укриват... Притеснява ме, че ние си оставаме затворници в държавата", обясни също бившият граничар Михаил Цонков.

У нас разследването на случая е прекратено от Военната прокуратура поради липса на извършено престъпление. Съдът в Страсбург също оправда граничарите.

Турция обаче води собствено дело и ги обвинява в причиняване на смърт поради небрежност на рибар бракониер. По думите на пенсионирания граничен полицай Николай Костов е имало нарушение на границата, реагирали са по сигнал, неутрализирали са нарушенията.

По думите му другото е нещастен случай. Четиримата българи настояват държавата да се застъпи за тях и обвиненията да бъдат снети. "Какъв ще бъде отговорът на компетентните за това държавни институции ми е трудно да отговоря, но от друга страна аз твърдо вярвам, че българската държава ще направи всичко възможно, за да защити правата и законните интереси на своите граждани", обясни адвокат Росен Кожухаров. Следващото заседание по делото в Турция е насрочено за февруари догодина.

В официален отговор от Министерството на правосъдието за бТВ се казва: "Следва да се разсеят всякакви съмнения по въпроса за евентуална екстрадиция за Република Турция на нашите граничари - дори в Министерството на правосъдието да бъде получено такова искане, те няма да бъдат предадени на турските власти".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай