Цв. Василев лично връчвал кредитите от КТБ

Това стана ясно от показанията пред спецсъда на свидетеля по делото Орлин Русев

Цв. Василев лично връчвал кредитите от КТБ | StandartNews.com

Укриващият се в Сърбия Цветан Василев лично е раздавал кредитите от КТБ, стана ясно от показанията пред спецсъда на свидетеля по делото Орлин Русев, който е един от бившите изпълнителни директори на банката и е отговарял за ликвидността, съобщава "Монитор".

„Върху бюрото на секретарката Бахчеванова съм виждал резолюциите на г-н Василев върху кредитни досиета. При него са носени протоколи от решения на УС на банката, но се знае, че такива заседания на Управителния съвет не са били провеждани, просто са съставяни протоколи, които е подписвал. Всеки един кредит е бил договарян, разрешаван и отпускан от Цветан Василев“, заяви пред съда Русев.

Той е вторият свидетел по делото за източването на 2,5 млрд. лв. от КТБ към "кухи" дружества, контролирани от Василев. Те са били обединени под общото название "Фирмата" чийто главен счетоводител Бисер Лазов пръв даде показания пред съда в продължение на месеци. Подсъдими по делото са 18 души начело с укриващия се от 2014 г. в Сърбия Василев, срещу когото делото се води задочно. Обвиненията са за източването на КТБ и за престъпления по служба, извършени от ръководители на КТБ.

Русев разказа още пред съда, че се е срещал с Цветан Василев в Солун, а после във Виена дни преди затварянето на банката на 20 юни 2014 г. „Нито в Солун, нито във Виена говорих с Цветан Василев за вътрешен разчет, а за паниката около КТБ - вече беше започнала офанзивата с тегленето на пари от банката. Говорихме и за отказа да БНБ да ни помогне - с г-н Зафиров (Илиян Зафиров, друг от изпълнителните директори, който е подсъдим по делото - б.а.) поискахме от БНБ да разгласи чрез медиите, че застава зад банката, за да се успокоят хората, и да ни отпусне 250 млн. лв.“, разказа Русев.

По делото са приложени 8 страници ръкописен текст, за които той разказа, че са записки за бизнес план за спасяване на банката, който той и още 10-ина души изготвили през лятото на 2014 г. „Събирахме се в една сграда на „Бъкстон“, надявахме се КТБ да продължи да съществува. Всеки даваше своето мнение, това е обобщение, идеите са предадени на Цветан Василев. Самият той искаше от нас да работим по идеята за продължаване на съществуването на КТБ. Контактувахме с него всяка седмица“, разказа още Русев.

След затварянето на трезора на 20 юни 2014 г. той ходил в него два пъти – на 16 и 17 юли, за да си вземе събраните в кашони лични вещи. Присъствал е и на претърсване и изземане на негови неща от каса в кабинета му, за което има протокол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай