Сотир Цацаров предлага промени в КПКОНПИ

Съкращаване на администрацията и увеличаване на щата за дирекциите, които реално се борят с корупцията, предлага главният прокурор

Сотир Цацаров предлага промени в КПКОНПИ | StandartNews.com

Нови структурен модел и правилник за работата на КПКОНПИ предлага в своя концепция главният прокурор Сотир Цацаров. Документът изготвен от обвинител номер едно, който е номиниран от ГЕРБ и Обединени патриоти за шеф на антикорупционната комисия, е публикуван на уеб страницата на Народното събрание.

Съкращаване на администрацията и увеличаване на щата за дирекциите, които реално се борят с корупцията, са други от предложения на Цацаров. Според него има нужда от консултативен съвет към КПКОНПИ, в който да участват утвърдени юристи, и с помощта на който да се дават становища по законопроекти.

Концепцията предвижда постоянен медиен мониторинг, за да се търсят данни за корупция в публикации. Важна част от проекта са задължителните указания за хората от властта при попълване на декларациите им пред КПКОНПИ. Цацаров предлага и по-лесна онлайн форма за подаване на сигнали за конфликти на интереси и корупция, по които веднага да се започне работа от КПКОНПИ.

Документът е в обем от 25 страници и визира както функционирането на комисията, така и оптимизиране на работата й.

Факсимиле от концепцията можете да видите тук

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай