Цацаров към Радев: Неоспорими са фактите

В остър коментар вчера по повод арестите на русофили и обвиненията за шпионаж в полза на чужда държава президентът Радев заяви: "Това е изключително тежко обвинение“ и ако от следствието не представят неоспорими факти, ще остане съмнението, че български и

Цацаров към Радев: Неоспорими са фактите | StandartNews.com

Президентът Радев и главният прокурор Цацаров влязоха в директен сблъсък по т.нар. шпионски скандал, който вече трети ден тресе държавата.

В остър коментар вчера по повод арестите на русофили и обвиненията за шпионаж в полза на чужда държава президентът Радев заяви: "Това е изключително тежко обвинение“ и ако от следствието не представят неоспорими факти, ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий“.

Свързвайки акцията на спецпрокуратурата с "безсилието" на властта пред "пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети", държавният глава заподозря, че с действията си държавното Обвинение се е превърнало в инструмент за "търсене на враг в миналото и настоящето" и е станало проводник на вътрешнопартийни интереси в полза на управляващите.

„Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите“, заяви президентът.

Днес Обвинител № 1 отговори от парламентарната трибуна на държавния глава: "Беше направено искане да се представят неоспорими факти (за арестите и обвиненията в шпионаж). При цялото ми уважение към това искане и към автора на искането му по отношение на представянето на неоспорими факти, неоспорими факти се представят пред съд. Те не се представят пред други държавни органи. Не, защото тези органи трябва да бъдат омаловажавани и да не бъдат уважавани, а защото такава е Конституцията на страната."

Вчера президентът директно обвини властта в необмислени постъпки:  "здравият разум очевидно напуска българското политическо пространство и особено управляващите".

По повод ареста на социолога Живко Георгиев, член на неговия Стратегически съвет,  Радев гневно подчерта, че "част от твърденията свързани с разпитите за Георгиев, са абсурдни и нелепи" 

Днес главният прокурор, без да назовава името на държавния глава, му отговори: "Ако ние сме започнали това разследване, ние сме с ясната отговорност, че трябва да представим неоспорими факти пред българския съд и ще се опитаме да го направим".

Цацаров отхвърли категорично тезата, че прокуратурата преследва за идеи: "Беше казано в публичното пространство, че това е преследване за идеи. Моето мнение и мнението на колегите, които работят по делото е, че това не е преследване за идеи. Когато идеите се налагат с пари и с влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление"

Главният прокурор няколко пъти заяви, че акцията по арестите няма връзка с предстоящите местни избори: "Аз не мога да се съглася с твърдението, че това представлява политическа акция, свързана с предстоящи местни избори, печелене на политически дивиденти или прочее. Не защитавам никого, нито обвинявам никого от политическите сили. Това, което ние правим, е да се опитаме да си вършим работата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай