Цацаров иска отнемане на имущество за 18 млн. лв.

КПКОНПИ с нови решения

Цацаров иска отнемане на имущество за 18 млн. лв. | StandartNews.com

Отнемане на незаконно придобито имущество по различни дела за общо над 18 млн. лв. иска антикорупционната комисия, начело със Сотир Цацаров.

На свое редовно заседание, проведено днес, 18.08.2021 г., КПКОНПИ прие решения за внасяне на искови молби за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата в окръжни съдилища в страната на стойност 18303958,20 лв. В цената са включени и 18 недвижими имота, както и 8 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Бургас се внася иск на стойност 12 186 620,03 лв. срещу Борис Бекяров. Той е с обвинение от прокуратурата за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков, за изнудване, финансови и данъчни престъпления в особено големи размери, подкуп и длъжностни престъпления. В исковата молба са включени парични суми, два недвижими имота (вилна сграда на груб строеж в гр. Царево и поземлен имот в гр. София) на обща стойност 596 500 лв., както и лодка Capelli (дължина 9,60 м., широчина 3,30 м., произведена през 2017 г.) на стойност 273 816 лв., и един лек автомобил „Пежо“.

От наследниците на А. М. се претендира сумата от 4 378 995 лв. пред Окръжен съд – Бургас. Обвиненията от прокуратурата са за извършване на лихварска дейност, без съответно разрешение. Проверката на КПКОНПИ е установила значително несъответствие в доходите. В исковата молба пред съда са включени и 9 недвижими имота и 1 моторно превозно средство.

Четири искови молби се внасят в Софийски градски съд. От Росен Кръстев се претендира сума от 446 310,67 лв. В нея са включени и два недвижими имота и едно моторно превозно средство. Кръстев е обвинен от прокуратурата като участник в организирана престъпна група с ръководители Радмил Ранов, Веселин Христов и Владимир Иванов, за производство, преработка и разпространение на високорискови наркотични вещества, както и за извършване на противозаконни финансови операции.

Вторият иск е срещу Нина Клюцева, на стойност 248 806,60 лв. Тя е обвинена от прокуратурата за това, че е извършила документна измама в особено големи размери, ползвайки системата за електронно банкиране, като е получила парични суми, които не й се следват – собственост на друго лице.

Третата искова молба е срещу Васил Георгиев и е в размер на 351 599,18 лв. Той е обвинен от прокуратурата като участник в организирана престъпна група за финансови и данъчни престъпления.

Четвъртият иск на стойност 73 471,39 е срещу Трифон Филев. Той е обвинен за това, че в качеството си на длъжностно лице – митнически инспектор на МП „Калотина“ , е участвал в организирана престъпна група за подкупи.

Сума в размер на 373 286,16 лв. се претендира от Ивайло Чорбаджийски пред Окръжен съд – Пловдив. В цената на иска са включени и 4 недвижими имота. Чорбаджийски е с обвинение от прокуратурата за това, че в съучастие е присвоил крупна сума пари от фирмата, в която е работел, в качеството си на длъжностно лице.

В Окръжен съд – Силистра се внасят две искови молби. Срещу Лейдие Нури стойността на иска е 129 103,18 лв. и в него е включена и цената на едно моторно превозно средство. Тя е обвинена от прокуратурата за това, че не е плащала данъчни задължения пред местните власти, като не е декларирала получени 101 броя дарения от различни лица.

От Дамян Петров се претендира сумата от 115 765,99 лв., както и стойността на 1 недвижим имот и 1 моторно превозно средство. Той е с обвинение от прокуратурата за това, че е свеждал две лица към блудствени действия с цел набавяне на имотна облага.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай