Цацаров и Найденов отиват на изслушване за КПКОНПИ

Изслушването ще бъде във вторник, 3 декември, от 9 часа в зала „Запад" на парламента

Цацаров и Найденов отиват на изслушване за КПКОНПИ | StandartNews.com

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в парламента допусна до изслушване в пленарна зала и двамата кандидати за антикорупционен шеф, съобщава БГНЕС. Изслушването ще бъде във вторник, 3 декември, от 9 часа в зала „Запад" на парламента.

След разглеждане на документите на двамата кандидати за шеф на КПКОНПИ – депутатът Симеон Найденов от ВОЛЯ и сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, ресорната комисия установи, че те са представили необходимите документи и двамата отговарят на законовите изисквания.

„Допускаме до изслушване Симеон Найденов и Сотир Цацаров. След изслушването ще дадем мотивираното си решение на депутатите", обясни процедурата председателят на парламентарната комисия Борис Ячев.

Той разясни как ще протече публичното изслушване на кандидатите. „Вносителите ще представят своите предложения в рамките на 2 минути. Кандидатите имат по 15 минути, за да представят концепцията си за работата и също така ще трябва да отговарят на въпроси от залата", поясни Ячев.

Действащият главен прокурор Сотир Цацаров е номинацията на управляващите за нов председател на КПКОНПИ. Под номинацията са се подписали депутати от ГЕРБ, Емил Димитров от „Обединени патриоти“, който е гражданска квота от ВМРО, както и четирима независими депутати от „Атака“, сред които и бившият заместник-председател на Народното събрание Явор Нотев.

Всички заявиха, че водещ мотив за номинацията на Цацаров е бил дълбоките му юридически познания, опит и решителност, които Цацаров е демонстрирал в качеството си на главен прокурор.

Настоящият главен прокурор обеща „да събуди антикорупционната комисия“, а стремежът му ще е за конкретни и прагматични предложения. Според него законът се нуждае от промени.

„Действащият закон има доста несъвършенства и аз и в своята концепция, и в изслушването пред комисия, ако такива въпроси бъдат зададени, няма да скрия мнението си по отношение на всичко, което според мен трябва да бъде направено като изменение в закона. Дали ще бъде направено – не е мое правомощие. Не мисля, че модел, при който единствено президентът назначава членовете на комисията, е най-положителният и най-работещият модел“, написа Цацаров.

„Воля“ също внесе предложение за председател на Антикорупционната комисия - това е депутатът от тяхната парламентарна група „Воля - българските родолюбци“ Симеон Найденов, който е с 35 години юридически стаж.

В концепцията си Найденов се спира на житейския и професионалния си опит, декларира, че ще работи за среда без корупция и залага на превенцията. Той иска да си взаимодейства с други институции и да си партнира с неправителствените организации.

Единствено БСП се оказа в позиция да не подкрепя никого.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай