Топ съдийка посочи най-вероятния кандидат за нов главен прокурор

Имената засега са спекулативни, защото никой още не ги е предложил

Топ съдийка посочи най-вероятния кандидат за нов главен прокурор | StandartNews.com

Източник: бТВ

Най-вероятният кандидат за нов главен прокурор е сега изпълняващият функцията Борислав Сарафов. не е изключено обаче в надпреварата да се включи и служебният правосъден министър Мария Павлова. това мнение изрази пред бТВ членът на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Атанаска Дишева.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да предложи изборът на нов главен прокурор да продължи. Утре се очаква пленумът на ВСС да обсъди и гласува сроковете по процедурата.

Дишева уточни, че имената на Сарафов и Павлова засега са спекулативни, защото никой още не ги е предложил.

„Първото решение на ВСС трябва да бъде възобновяване на процедурата за избор на главен прокурор. Аз имам възражение против възобновяване на процедурата, но не вярвам ВСС да не я приеме“, каза още съдийката.

Най-важното ѝ възражение е, че ВСС е с изтекъл мандат. Това създава проблем с независимостта на органа. ВСС в момента е с намален състав с 5 души, припомни тя.

„Двама напуснаха съдийската колегия, няма главен прокурор. Тоест станаха минус 4 души и мандатът на председателя на Върховния административен съд изтича съвсем скоро. Тоест към датата на избора Висшият съдебен съвет ще бъде с намален състав от пет души. Колкото за кворум - ще има“, уточни Дишева.

Според нея „битката с един кон“ като практика не е толкова порочна, но са много важни качествата на кандидата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай