Сръбският съд заседава за Цветан Василев

Съобщи, че разглежда допълнителната молба на българската прокуратура за екстрадирането на обвиняемия банкер беглец

Сръбският съд заседава за Цветан Василев | StandartNews.com
  • Съобщи, че разглежда допълнителната молба на българската прокуратура за екстрадирането на обвиняемия банкер беглец

Три дни след като главният прокурор Иван Гешев информира европейските институции, че Русия пази банкера-беглец Цветан Василев в Белград, а сръбските власти вече 6 години отказват да го екстрадират, Висшият съд в Белград съобщи, че разглежда допълнителната молба на българската прокуратура за екстрадирането на обвиняемия Василев. В Брюксел евродепутатът от ГЕРБ/СДС Александър Йорданов допълнително заплаши, че ако Сърбия не върне обвиняемия на аферата на века - умишленото източване и фалита на КТБ, България ще блокира членството й в ЕС.

От съда уточниха, че разглеждането става на базата на допълнителното искане от страна на Прокуратурата на България на 24 октомври 2019 г., а на 3-ти декември Висшия съд в Белград чрез Министерството на правосъдието информирал за допълнителната молба от страна на българската прокуратура.
На 5-ти февруари главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на българския гражданин Цветан Василев.

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, се казва в писмото на главния прокурор. В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай