Соколова и Витанов арестувани (ОБНОВЕНА)

Спецпрокуратурата влезе в областната управа и в екоминистерството, извършват се претърсвания и разпити

Соколова и Витанов арестувани (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Масирана специализирана акция в София и Перник заради кризата с водата. ДАНС, полиция и прокуратура са в Перник от рано сутринта, екипи от разследващи са влезли и в Министерството на Околната среда. По информация на NOVA има двама задържани. Вероятно става въпрос за бившия областен управител на Перник Ирена Соколова и отстранения шеф на местното ВиК - Иван Витанов.

Главният прокурор Иван Гешев нито потвърди, нито отрече тази информация.  Той каза, че разследването се води на територията на Перник и София. Става въпрос за престъпления, касаещи водната криза. Проверява се ремонта на язовирната стена на яз. „Студена”, въпреки, че към момента няма данни за нарушения и престъпления.

„Води се досъдебно производство след акция на спецпрокуратурата в Перник, касаеща водната криза в града. Делото е под наблюдението на спецпрокуратурата. Действията се провеждат от следователи на спецпрокуратурата, съвместно с ДАНС и КПКОНПИ. В момента, освен в Перник, се провеждат и разследвания в Министерство на околната среда и водите”, съобщи на брифинг в Перник главният прокурор Иван Гешев.

В сградата на министерството се извършва проверка от служители на ДАНС и МВР във връзка с разпоредена от Гешев проверка, отнасяща се до различните режими по вноса на боклук, основно от Италия на територията на България.

Повече информация ще бъде дадена утре на специален брифинг на Спецпрокуратурата, заяви още той. Дали има задържани за 24 часа и дали има привлечени лица като обвиняеми ще стане ясно до края на деня.

"Най-вероятно премиерът Борисов е запознат с действията на прокуратурата, ДАНС и МВР. До утре трябва да бъдат разпитани над 30 души", добави Гешев. Той отбеляза още, че положението в Перник е трагично заради водния режим.

"Занимаваме се с вероятната наказателна отговорност за това, което се е случило. Този проблем не е резултат само от престъпления, а е комплексен", отбеляза още Гешев.

Главният прокурор се е срещнал с кмета на Перник, с когото са разговаряли за проблемите, свързани с водната криза.

Тази сутрин специализирани екипи влязоха и в Министерството на околната среда и водите. Освен заради водната криза в Перник, акцията е и заради лицензите на фирмите за внос на боклук от чужбина. Проверката е разпоредена лично от главния прокурор Иван Гешев.

На място беше ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Франтишек. Иззети са документи. Колата, с която пътува министър Нено Димов, също е пред министерството. Най-вероятно и той самият е в сградата.

До края на деня ще стане ясно дали ще има и обвинени за кризисната ситуация в града.

В акцията участват освен спецпрокурори и спецследователи, и екипи на ДАНС, МВР, КПКОНПИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай