Следователите искат пълен 7-годишен мандат за Сарафов

Има изборен мотив и нагласяване на протеста срещу главния прокурор

Следователите искат пълен 7-годишен мандат за Сарафов | StandartNews.com

Източник: НоваНюз

Борислав Сарафов трябва да изкара пълен 7-годишен мандат, ако бъде избран за главен прокурор на Република България. Това мнение изрази в интервю за НоваНюз топ следователят от Националната следствена служба Иван Делчев.

„На протеста пред Съдебната палата в София присъстваха адвокати, които никога не съм виждал на етап досъдебно производство, по наказателни дела или в съдебна зала. Според мен има изборен мотив и нагласяване на този протест”, посочи Делчев по повод акцията от преди дни.

Мнението на гилдията на следователите е, че предложение за номинация на главен прокурор трябва да могат да правят и Общото събрание на следователите, и това на прокурорите в България. По закон сега такова предложение могат да внасят министърът на правосъдието, поне трима членове на Съдийската колегия и Пленумът на Върховния административен съд.

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия, отнела живота на трима души, не са имали разрешение за ползване, съобщи Делчев, който е разследващ взривовете. „От склада с оцелелите боеприпаси до офисните помещения не са имали разрешение за експлоатация. Това научих от главния архитект на Елин Пелин”, допълни следователят.

По думите му пиротехническите изделия, които останаха незасегнати от пожара, все още се извозват от склада. „Ако те бяха избухнали, в града щеше да има много повече жертви и разрушения”, обясни Делчев.

Той потвърди, че двете основни версии на следствието са човешка грешка и техническа неизправност, породена от високите температури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай