Понеделник,

Следовател по делото "КТБ" оглави прокуратурата в София

От: Рачо Рачев, сн. Архив -
A
A
A

Илиана Кирилова е новият ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП). Тя е известен следовател, била е зам.-шеф на Столичната следствена служба, а през последните 4 г. е ръководител на сектора за разследване на престъпления срещу финансовата и кредитната система и на престъпления, извършени от хора с имунитет.

Кирилова бе избрана единодушно с 10 гласа "за" от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). На днешното заседание стана ясно, че тя е организирала работата на следователите по делото "КТБ".

Постът в СГП бе овакантен от края на януари, когато тогавашният градски прокурор на София Емилия Русинова бе назначена за зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура.

Илиана Кирилова бе единствен кандидат за поста в СГП. Тя бе подкрепена и от главния прокурор Иван Гешев. Според него са необходими радикални реформи, за да може "градската прокуратура да заеме мястото, което й се полага".

Днес обаче не бе избран ръководител на Апелативната специализирана прокуратура (АСП). Кандидатите за поста днес бяха двама - Пламен Евгениев и Росен Радев от спецпрокуратурата, но никой не събра необходимите гласове.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Иван Захариев

Тежка работа е делото КТБ, и пряко, и преносно, все пак гонят Василев, който изчезна с 4 милиарда.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички