Скандално! Съдът пусна Царя на жълтици и патрони

Апелативните магистрати освободиха Сали Табаков

Скандално! Съдът пусна Царя на жълтици и патрони | StandartNews.com

Скандално! Апелативният със пусна Царя на жълтици и патрони във Варна.

Магистратите освободиха арестувания преди седмица при секретна акция на прокуратурата и антикорупционната комисия бивш областен лидер на ДПС в морската столица Сали Табаков.

Магистратите с лека ръка върнаха свободата на Табаков, който е общински съветник и е обвинен в стопански престъпления – сключване на неизгодни сделки, особено тежък случай и сделки с имущество, придобито чрез престъпление.

Преди пет дни разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията образува досъдебно след претърсване и изземване за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от МОН съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства.

Брилянтна операция на Комисията за противодействие на корупцията закова Сали Табаков, откривайки тайна стая с кеш, злато и патрони в дома му.

Табаков, известен с прозвището си „Сали Паша“, бе арестуван заедно с тъста му Захир Османов. Двамата са задържани по разследване на корупционна схема за над 20 милиона лева свързана с доставка на автобуси за деца, по обществена поръчка обявена през 2018 г. за Министерство на образованието. Според публичната информация Сали Табаков чрез фирмата на тъста му Захир Османов „Джеми“ ООД, е отклонил 20 млн. лв. от автобуси за деца чрез подписани 4 договора с Министерството на образованието в периода 2021 и 2022 г. в рамките на тази обществена поръчка.

Твърди се също, че за последните 10 години през фирмата на Сали Табаков и семейството му са минали обществени поръчки за над 90 милиона лева, от които отклонените пари са около 50 млн. лв. 

Домът на Табаков се оказа пещерата на Аладин. При обиска бяха открити 520 000 евро, 320 000 лева, 18 000 долара и 272 златни монети, чиято левова равностойност е 1.1 милиона лева, а в дома на тъста му - 547 000 евро и 50 000 лева. И това не е всичко. Срещу Сали Табаков бе повдигнато и второ обвинение – за незаконно държане на боеприпаси. В къщата му във Варна бе открит складът на цяла армия -  над 35 000 патрона, огнестрелно оръжие и две бойни гранати. 

Сали Табаков и Захир Османов бяха привлечени в качеството на обвиняеми и за пране на пари.

Според магистратите обаче няма доказателства, че фирмата на Османов е сключила неизгодни сделки, каквото е едно от обвиненията, нито за пране на пари.

Адвокатите на Табаков представиха доказателства, че той се бори с тежко онкологично заболяване. Прокуратурата депозира и представи пет тома нов доказателствен материал събран след 24.06.2024 г.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай