Шок! 25 бона заплата за промоутъри на театрите в Разград и Смолян

Скандалът трещи

Шок! 25 бона заплата за промоутъри на театрите в Разград и Смолян | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Скандалът с театрите трещи!

Фиктивно наетите работници в театрите в Смолян и Разград е трябвало да работят като промоутъри. Това стана ясно от думите на Галин Гаврилов, заместник-окръжен прокурор и наблюдаващ делото по време на брифинг на Окръжната прокуратура в Пловдив, на които присъстваха и представители на МВР.

Извънредно от прокуратурата за скандала с театрите! Смайващи разкрития

За длъжността промоутър фиктивните работници са получавали заплати от по 25 000 лева. 

По думите на Гаврилов в момента се разпитва и директорът на Родопски драматичен театър - Смолян Румен Бечев, като на него също му е повдигнато обвинение за присвояване на средства в особено големи размери.

От брифинга стана ясно, че в Смолян също са наети фиктивно около 41 души, предложени от Петко Писков, основен обвиняем по делото с разградската филхармония, но ако в Разград заплатите, които е трябвало да получават са били около 25 000 лв. на човек, то в Смолян тази сума е по-малка и е в размер между 13 800 и 14 000 лева на човек.

Към момента общата иззета сума е около 250 хиляди лева, като около 80 хиляди са предаде доброволно от разследваните лица.

Относно взетите мерки за неотклонение вече бившият директор на разградската филхармония Левон Манукян е подал жалба за измяна на взетата срещу него мярка за неотклонение. Припомняме, че първо той беше задържан за 72 часа, но на следващият ден беше пуснат срещу 50 000 лева и му е забранено да напуска страната.

На въпроса дали има замесени лица от Министерството на културата Галин Гаврилов каза, че в момента това не може да коментира, понеже все още се води разследване по тази линия.

Относно това как е започнало цялото разследване представителят на "Икономическа полиция" обясни, че е получен сигнал, като в него е имало достатъчно информация, че е извършено престъпление, предава news.bg.

От своя страна Галин Гаврилов допълни, че разследването се води от Окръжната прокуратура в Пловдив, понеже на тяхна територия са хванати двама фиктивно наети, които са предавали пари на Атанас Георгиев, което е пране на пари, посочи Гаврилов. Престъпната дейност е направена на територията на Пловдив, изтъкна още веднъж наблюдаващият делото прокурор.

Двамата човека са предали пари на Георгиев в размер на 50 000 лв. (по 25 000 лева от човек) и един от тези две лица е подал сигнал в полиция, уточни Гаврилов.

Заместник-окръжният прокурор каза, че след идването на Левон Манукян в разградската филхармония заплатите на персонала скачат нагоре с по няколко стотин лева, но резкият скок става през август и септември, когато започват да се наемат хора, чиято заплата е три пъти по-висока от обикновено.

Припомняме, че на 30 септвемри арестуваха директора на разградската филхармония Левон Манукян за присвояване на средства в особено големи размери. Общо задържаните са четирима, като Манукян беше пуснат под парична гаранция от 50 000 лева и има забрана да напуска страната.

От съощение на прокуратурата, от 1 октомври, става ясно, че основният заподозрян не е Манукян, а П.П.- Петко Писков. Окръжната прокуратура в Пловдив внесе искане в съда за задържане на Писков, като ако бъде признат за виновен може да получи от 10 до 20 години затвор, докато Манукян може да получи от 1 до 10 години.

Третият обвиняем Атанас Георгиев, на който фиктивно назначените са давали заплатата, която е трябвало да получават - по 25 000 лева, е в ареста, а четвъртият Б.Ч. е пуснат под гаранция от 3000 лева.

На 2 октомври пред БТВ Румен Бечев отрече да е назначавал по схеми, като призна, че е познавал Петко Писков. По думите на директора на театъра в Смолян Писков му е препоръчал да назначи 30 души, които да се занимават с организационни неща и се зачуди как е пропуснал измамата, като посочи, че договорите на тези хора са подписани чрез Писков, а самият директор никога не се е срещал с тях. Румен Бечев не знае и колко пари е дал.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай