Шефът на Трето РПУ притискал дознателка

Това е едно от обвиненията срещу полицейския шеф, арестуван преди дни

Шефът на Трето РПУ притискал дознателка | StandartNews.com

Началникът на Трето РУ в Пловдив Самуил Хаджиев е оказал натиск върху подчинена дознателка за обиск в базата на украинския предприемач Вячеслав Бурма, без да са налице законови основания. Това е едно от обвиненията срещу полицейския шеф, арестуван преди дни при акцията на “Вътрешна сигурност” на МВР, предаде Lupa.

Претърсването във фирмата на чуждестранния бизнесмен е станало на 31 март т.г. Причината – съмнения, че Бурма, чийто бизнес е свързан с машини за производство на цигари, може да е предоставял оборудване на незаконни тютюневи фабрики.

Забелязана е прилика между негова техника и намерената в нелегалния цех в пловдивското село Желязно, разбит през октомври м.г. Дали има подобна връзка, се очаква да установи експертиза на голяма международна компания за цигари.

При операцията на полицията украинецът, който развива легална дейност у нас от 2018 г., е задържан, а впоследствие освободен. Машините му са били поставени под охрана.

“Хаджиев е склонил длъжностно лице за извършване на претърсване и изземване в базата, въпреки че прокуратурата е преценила липса на данни за започване на това производство”, заяви представителят на държавното обвинение Иван Спиров преди съдебното заседание за мярката за неотклонение на шефа на Трето РУ. Той добави, че е имало изрично разпореждане на районния прокурор на Пловдив Чавдар Грошев да не се предприемат подобни стъпки в обекта.

На този етап обвинението, че Хаджиев е притиснал дознателката за неправомерни действия, остава най-същественото срещу него. Второто е, че е държал 50 патрона в автомобила си, като не е взел необходимите мерки за сигурност.

След продължилото 8 часа заседание в събота за мярката на полицейския шеф окръжният съд не намери доказателства за третото обвинение срещу Хаджиев – че заедно с колегата си от Трето РУ Атанас Качаков са извършили действия по приготовление да придобият 500 кг медицинска марихуана.

Количествата се намирали в склад в асеновградското с. Болярци, нает от фирма, притежаваща разрешение за износ на коноп за лечебни цели.

На 5 април т.г. Хаджиев отишъл там заедно с Качаков, твърди прокуратурата. “Били са с личните си автомобили и са ползвали полицейска отцепка. Болярци не е в района на Трето РУ, какво са правили там”, заяви обвинителят Спиров пред журналисти.

На делото по мярката за неотклонение на Хаджиев и Качаков и на двама други цивилни, което беше засекретено заради използването на СРС, в крайна сметка станало ясно друго.

Полицейският началник не е отишъл там, за да краде медицинска марихуана.

“Той е получил оперативна информация, че във въпросния склад се намира огромно количество наркотик. Информирал е шефа на ОД на МВР Йордан Рогачев и са пристигнали на място да проверят. Всичко е регистрирано с документи”, посочи адвокат Димитър Марковски, който защитава Самуил Хаджиев.

Разследващите твърдят, че полицаят е извършил престъплението в съучастие със Симеон Иванов, Даниел Димитров и Стилиян Георгиев, който в момента се издирва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай