Съдът поряза Гебрев: „Дунарит“ не е негов

Новият опит на оръжейния търговец да сложи ръка на предприятието удари на камък

Съдът поряза Гебрев: „Дунарит“ не е негов | StandartNews.com

Новият опит на оръжейния търговец и ортак на банкера-беглец Цветан Василев – Емилиян Гебрев, да сложи ръка на „Дунарит“ под носа на държавата чрез юридически врътки удари на камък. Поне засега.

На 14 януари 2020 година магистратът от Окръжен съд – Русе Палма Тараланска е постановила определение, в чиито мотиви изрично се указва, че няма как да бъде вписано увеличението на капитала на военния завод, чрез което Гебрев се опитва да сложи ръка на „Дунарит“. Причината е, че решението на Комисията за защита на конкуренцията от пролетта на миналата година категорично забранява това с мотива, че концентрация на ЕМКО, чийто собственик е оръжейният търговец и „Дунарит“, би представлявала нарушение на антимонополното законодателство на страната.

Така отново бе потвърден и фактът, че „Дунарит“ категорично не е собственост на Гебрев, както и че оръжейният търговец го контролира абсолютно незаконно повече от 2 години, използвайки ресурсите и ноу-хауто му в своя полза, както и в интерес на Цветан Василев и на менторите на обвиняемия за източването на КТБ в Москва в лицето на руския олигарх Константин Малофеев.

Поредният опит за кражба на завода, задействан от дуото Василев-Гебрев, бе разкрит преди няколко дни от Блиц. Според разследване на агенцията тандемът е пуснал в действие стария сценарий за вписване на увеличението на капитала на „Дунарит“ от 8 млн. лева на 68 млн. лева, направено в началото на 2016 г., за да се заобиколят наложените от КПКОНПИ и НАП запори върху акциите на военния завод и Гебрев да сложи ръка на предприятието по втория начин. За годините оттогава досега тандемът на няколко пъти прави опити да впише увеличението, но удряше на камък, защото търговският регистър постановяваше откази, защитавайки интересите на държавата и законите й. В същото време Гебрев през приближеното му ръководство на „Дунарит“ продължаваше с опитите да сложи ръка върху завода, заливайки всички възможни институции в страната с жалби. Така, в началото на годината, Гебрев и „Дунарит“ са стартирали нова офанзива, в която според разследването на „Блиц“ отново са били подпомогнати от окръжни магистрати от дунавския град. В полза на оръжейния търговец, неизвестен магистрат от съда изпратил съобщение до Агенцията по вписванията с приложени две решения на софийски съдилища, с което на практика поискал длъжностното лице по регистрацията да погази закона и да впише увеличението, писа агенцията. Този път обаче са ударили на камък и в Окръжен съд, където са попаднали на магистрат, явно воден от законите, а не от частни интереси.

Новото искане бе последвано от поредица от възражения както от КПКОНПИ, така и от синдиците на КТБ – фалираната от Цветан Василев банка, щедро финансирала „Дунарит“, като от антикорупционната комисия изрично настояха да бъде спряно рестартираното по искане на „Дунарит“ регистърно производство. В определение от 14 януари, постановено по жалбата, подадена от КПКОНПИ и отразено в Търговския регистър на 20 януари, съдия Палма Тараланска изрично посочва, че увеличението на капитала няма как да бъде вписано, защото трябва да има одобрение по реда на Закона за защита на конкуренцията, съобщи агенция "Монитор". Магистратът посочва, че първоначално е имало такова одобрение, дадено от решението на КЗК от 11 август 2016 г., но припомня, че в следствие на жалби то беше отменено от петчленен състав на ВАС. На 21 януари 2019 г. Върховният административен съд постанови, че комисията неправилно е определила оборотите на участниците в концентрацията, а именно ЕМКО на Гебрев и „Дунарит“ и върна преписката за ново разглеждане от КЗК. Антимонополната комисия пък от своя страна излезе с ново решение на 1 април 2019 г., с което постанови, че концентрацията би наложила монопол на пазара и съответно я забрани. Това решение на КЗК съставлява препятствие за извършване на вписване на заявеното увеличение на капитала на „Дунарит“, пише в мотивите си съдия Тараланска. Тя порязва и КПКОНПИ в искането му за спиране на регистърното производство, но в същото време подчертава, че решението на петчленния състав на ВАС е основание за ново произнасяне от страна на Агенцията по вписванията. Затова указва на агенцията да се произнесе по заялението за увеличение на капитала, но „като зачете всички нововъзникнали обстоятелства, касаещи заявеното вписване на промяна в обстоятелствата по партидата на „Дунарит“, както и по всички следващи заявления“. А именно решението на ВАС и новото на КЗК, че сливането на ЕМКО с „Дунарит“ би нарушило антимонополното законодателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай