САЩ потвърдиха-имат доказателства за Миталов

Американското посолство даде подробности за решението на държавния секретар Майк Помпио

САЩ потвърдиха-имат доказателства за Миталов | StandartNews.com

Държавният секретар има достоверна информация, че съдия Андон Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България. Това заявиха специално за NOVA от посолството на Съединените щати в България.

Името на Миталов стана известно, след като американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че му се налага забрана за пътуване в САЩ. Правосъдният министър Данаил Кирилов светкавично поиска отстраняване на опетния името си съдия. Според Кирилов той накърнява престижа на съдебната власт с действията си.

"Най-общо казано, корупцията нанася съществени вреди върху икономиката, обществото и сигурността на дадена страна, може да улесни организираната престъпност и да отслаби общественото доверие във върховенството на закона и в управлението. Това има пряко отражение върху националната сигурност на Съединените щати, техните икономически и външнополитически интереси и, убедени сме, тези на партньорските на САЩ страни", заявиха още от американското посолство.

От там обясниха, че когато държавният секретар на САЩ получи достоверна информация, че длъжностно лице е участвало директно или индиректно в сериозна корупция или в тежко нарушаване на човешките права, държавният секретар е задължен да посочи публично или конфиденциално това длъжностно лице и неговите или нейните най-близки роднини по силата на Раздел 7031(c).

Държавният департамент ще продължи да използва тези правомощия и всички налични инструменти в борбата срещу корупцията в глобален мащаб. В зависимост от конкретните обстоятелства някои оповестявания се правят публично, докато други могат да бъдат конфиденциални, гласи още информацията от посолството на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай