САЩ: Нов НК и повече права за прокуратурата

Наказателният кодекс на България е на 53 години, каза експертът

САЩ: Нов НК и повече права за прокуратурата | StandartNews.com

Специалният съветник по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията в посолството на САЩ у нас Джесика Ким призова за повече правомощия на прокурорите в България за справяне с корупцията и организираната престъпност. Ким настоя за това по време на дикусия, организирана от Атлантическия клуб, предаде „Правен свят”.

„Наказателният кодекс на България е на 53 години и е писан за една тоталитарна система, не отговаря на изискванията на демократично общество. Прокурорите трябва да получат инструментариума ефективно да разследват сложни престъпления като корупцията и прането на пари, заяви тя. Освен това трябва да има добро взаимодействие между прокуратурата и специалните служби и те да работят заедно от самото начало на разследванията“, каза съветникът по правосъдието.

Джесика Ким подчерта, че реално въпросът за отговорността на главния прокурор на България не е най-същественият проблем на страната ни, както се опитват да внушат някои политически лидери.

Според съветника сред най-сериозните проблеми на правосъдието в България е това, че политическите лидери, независимо от коя партия са, не зачитат достатъчно върховенството на закона и постигането на справедлива и ефективна съдебна система. „Това трябва да е тяхна обща цел“, заяви още Ким, като според нея в момента липсва вяра в България, че законът се прилага еднакво за всички.

"Корупцията не се лекува като коронавируса с една или две ваксини. Това е дълъг процес, който изисква усилия и воля", заяви още съветникът. По думите й още не е нужно България задължително да възприема нечий чужд модел за реформа на съдебната си система, какъвто е този на САЩ, при който прокурорите всъщност са част от изпълнителната власт, но е необходимо да се върви към модернизация и повишаване на доверието в тази власт. "Моделът на САЩ за наказателно правосъдие работи при нас, но той не е универсален", посочи още тя.

Джесика Ким, която е федерален прокурор от Охайо от 2014 г., бе изпратена у нас през декември 2019 г., за да отговаря за наблюдението на съдебните системи на България и на Румъния. За това, че САЩ готвят изпращането на "постоянен съветник по юридическите въпроси" се разбра при визитата на премиера Борисов във Вашингтон и след разговора му с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом в края на ноември месец 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай