Съдът се произнесе за Нико Тупарев

Според Софийския градски съд няма данни за престъпление

Съдът се произнесе за Нико Тупарев | StandartNews.com

Решиха съдбата на телевизионният продуцент Нико Тупарев.

Той беше освободен от ареста. Според Софийския градски съд няма данни за престъпление.

Задържането на Тупарев беше във връзка с разследване за длъжностно присвояване.

Прокуратурата се произнесе за Нико Тупарев. Обвинението

Наблюдаващият прокурор по делото Димитър Франтишек Петров обясни, че са събрани доказателства, които показват нуждата от налагането на най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. По време на заседанието стана ясно, че съдружникът на Тупарев – Александър Тошев, твърди, че продуцентът е прехвърлил пари от съвместната им фирма „Лайм” ООД към сметки на лични фирми и към свои лични сметки без разрешение от Общото събрание на съдружниците.

Става въпрос за сума в размер на 1,4 милиона лева.

От своя страна адвокатът на Тупарев Любомир Таков обвини Софийската градска прокуратура, че се меси в частен спор между партньори и потенциално гражданско дело. По думите му Тупарев не е извършил престъпление от общ характер. Освен това, нямало как да има длъжностно престъпление, при условие че Тупарев не е длъжностно лице, както твърди прокуратурата.

Адвокатът посочи, че Тупарев не е разпитан като свидетел. Защитата поиска да не му бъде налагана мярка за неотклонение, защото не съществувал риск той да се укрие или да повтори престъплението.

Според съдията по делото поддържаното обвинение от СГП не включва факта, че за длъжностно престъпление трябва обвиняемият да е длъжностно лице. Той изтъкна, че твърденията на прокуратурата, че парите са получени от Тупарев, нямат правно основание. По делото липсвали доказателства продуцентът да бъде заподозрян да е осъществил престъпление, защото той никога не е имал длъжностно качество.

Парите са били получени законно като част от печалбата от собственото му търговско дружество. Съдът смята, че СГП няма право да иска мярка за неотклонение и да се налага каквато и да е мярка и затова освободи Тупарев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай