Революция от Сарафов! Нови мерки срещу корупцията и забавените дела

Ето какво съдържа концепцията на кандидата за главен прокурор

Революция от Сарафов! Нови мерки срещу корупцията и забавените дела | StandartNews.com

* Няма да позволя прокуратурата да бъде използвана за политически цели, обяви Сарафов

* Център за вещи лица и следователи, които да поемат делата за корупция, предлага и.ф. прокурор № 1

Революционни идеи за борба с корупцията и срещу забавените дела предлага кандидатът за главен прокурор Борислав Сарафов в концепцията си. 48-страничният документ бе внесен вчера във ВСС. Изслушването на Сарафов в Пленума на ВСС и гласуването на кандидатурата му ще се състои на 16 януари догодина.

Борислав Сарафов изброява причините, които водят до забавяне на делата. Главната според него е недостигът на експерти.

“Голяма част от прокуратурите отбелязват сериозни затруднения при намирането на вещи лица за съдебно-медицински, автотехнически, химико-физически експертизи, специалисти по безопасност на труда, в областта на финансите и счетоводството”, посочва той . И добавя, че проблемът е от години. Според него “повече от ясно е, че не може да бъде решен с организационни и административни мерки, а само на законодателно ниво”.

Нов начин за работата на вещите лица, предлага Сарафов като мярка срещу забавянето на дела. Той предвижда дейността им да бъде обединена в център с регионални структури. Национална база данни пък трябва да осигури достъп на досъдебното производство до всички вещи лица, тяхната специалност и района, в който работят. Според него може да се помисли, макар “идеята да е авангардна”, факултетните съвети при висшите учебни заведения да помагат с експерти, когато са необходими специални знания.

“Това е особено важно за своевременното приключване на наказателните производства, чийто ход е сериозно затруднен от невъзможността да бъдат извършени в срок назначените експертизи в различни области на познанието”, отбелязва Сарафов.

Другите причини за забавяне на делата според него са бавното изпълнение на молбите за правна помощ и европейски заповеди за разследване. Също така не се използват възможностите за разглеждане на делото в отсъствие на обвиняемия.

Причини има и от субективен характер. Като такива Сарафов изброява чести смени на наблюдаващите прокурори поради кадрови промени в прокуратурата или отводи, както и много смени на разследващите поради кадрови проблеми в МВР.

Борислав Сарафов настоява да се премахнат въведените по руски модел поемни лица. Причината - докато се намерят двама, които да се съгласят, може да се загубят доказателства. 

Делата за корупция да се разследват от следователи, предлага още Борислав Сарафов. “С нарастваща тревога наблюдавам как все по-спешно е необходима законодателна промяна”, пише той. Като “огромен проблем, който се задълбочава и скоро може да доведе до зацикляне и дори провал на огромна част от делата за корупция”, Сарафов определя факта, че сега само инспекторите от комисията разследват тези случаи.

В концепцията си Борислав Сарафов обяснява какво го е мотивирало да се кандидатира за главен прокурор, обяснява как вижда съдебната реформа и прокуратурата в следващите 7 г., колкото е мандатът на обвинител №1.

“Виждайки лошите практики на своя предшественик, се уча от неговите грешки и правя всичко необходимо да не позволя прокуратурата да бъде използвана за политически цели”, категоричен е Сарафов.

“Кадровата смяна на когото и да било в съдебната система не е съдебна реформа”, отбелязва кандидатът за обвинител №1.

“Всъщност именно ние по-силно от всички изпитваме остра потребност от съдебна реформа - реална, разумна и съобразена с времето и с очакваните от обществото резултати от нашата работа”, заявява още той. И се надява “този път тя да не бъде гледана през призмата на конюнктурните интереси на отделни политически лобита”.

Сарафов заявява, че е решил да се кандидатира за поста, защото има 30 години опит във всички нива на прокуратурата. Опит, натрупан основно в хода на работата по дела срещу знакови фигури на организираната престъпност и корупцията. 

“За съжаление, бях принуден да поема ръководството на прокуратурата именно в нейния най-тежък период”, отбелязва Борислав Сарафов. Тогава тя “изглеждала като играчка в ръцете на предишния главен прокурор”. В онзи момент била без никакви реални приоритети, свързани с престъпността, заигравала се политически и била управлявана авторитарно. 

“Злоупотребяваше се с доверието на колегите към главния прокурор, който, неглижирайки факта, че е магистрат, се държеше като политически лидер (включително на празници отправяше поздравления до нацията)”, посочва Сарафов. Според него тогава се скъсала връзката с Прокурорската колегия на ВСС, която вече не се приемала като орган, който да контролира главния прокурор, а като негов помощен орган”. 

В концепцията си кандидатът излага и приоритетите си - противодействието на организираната престъпност, корупционните престъпления, както и тези, свързани с транспортния травматизъм и домашното насилие, което е срам за българското общество.

Наказателният кодекс, който е от 1968 г., е безвъзвратно остарял, категоричен е кандидатът за прокурор №1.

“Макар и кърпен многократно, той не може да обслужва динамиката на обществения живот и съвременните форми на престъпна дейност - разхищението на публичния ресурс през обществените поръчки, киберпрестъпленията, събирането на електронни доказателства, съвременните методи за пране на пари и т.н.”, подчертава Сарафов.

Важна крачка в съдебната реформа е отпадане на изискването прокурорът да мотивира отказите си.

“В районните прокуратури постъпват сигнали, в които се изразява лично отношение към дадено събитие или човек, недоволство от решение на етажна собственост, с което някой от съкооператорите не е съгласен, лична неприязън към съсед и редица други сигнали, в които данни за престъпление няма”, посочва той.

Когато прокурорът откаже да образува дело по подобен сигнал, той трябва да го мотивира обстойно. Затова Сарафов предлага в подобни случаи да се слага само резолюция за отказ.

И.ф. главният прокурор настоява да се запази текстът, по който се отнемат автомобили от пияните и дрогираните шофьори. Смята обаче, че този текст трябва да се редактира. Сега автомобилите или тяхната левова равностойност не се отнемат задължително, когато пияният или дрогираният шофьор извърши тежка катастрофа.

Сарафов предлага също някои деяния като леки телесни повреди, маловажни случаи на престъпления против собствеността да имат облекчен ред за наказателно преследване. Това по думите му ще доведе до бързина и до намаляване на финансовия ресурс, необходим за провеждане на наказателното производство.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай