Уличиха Николай Малинов с докладни записки по шпионския скандал

Малинов беше обвинен в шпионаж и освободен под гаранция

Уличиха Николай Малинов с докладни записки по шпионския скандал | StandartNews.com

Част от писмения доказателствен материал, събран в хода на разследването срещу председателя на движение „Русофили” Николай Малинов, беше разпространен днес от прокуратурата. Малинов беше обвинен в шпионаж и освободен под гаранция.

"Данните (докладни записки) са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Те ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи", съобщават от държавното обвинение. И допълват, че разследването е започнало от оперативно дело в Държавна агенция „Национална сигурност“. Извършените действия (претърсване, изземване, личен обиск) са след предварително разрешение от Специализирания наказателен съд.

В сряда Малинов обясни какви са връзките му с генерал Решетников и Константин Малофеев. Отрече обаче да е получавал пари от тях, както и да е шпионирал в полза на Русия.

Ето какво пише Малинов в докладната записка, чийто обем е 4 страници плюс още 6 страници приложения (от предоставения текст не става ясно до кого е адресирана докладната):

"Днес България представлява колония на САЩ. В същото време неоосманска Турция завоюва позиция след позиция, а Западът гледа с презрение на българите. Това презрение и даже ненавист произтича от факта, че българското самосъзнание остава славянско, православно и русофилско, пише Малинов в докладната си.

"В България съществува очевиден политически парадокс. Той се състои в следното: 80% от българите се самоопределят като русофили, а управлението на страната в продължение на четвърт век се намира във васално подчинение на Вашинжгтон и Брюксел", пише още в документа.

Основната цел е геополитическата преориентация на България на основата на православието, славянската култура и традиции, които неизменно ни обединяват с Русия, пише Малинов.

Отчитайки спецификата на противопоставянето на Запада на Русия, изразяващо се в хибриден модел на противодействие, ние концентрираме усилията си в пет основни направления:

1. Дейност в неправителствения сектор посредством "Национално движение Русофили",

2. Създаване и поддръжка на интернет сайтове,

3. Създаване на влиятелен аналитичен център ("тинк-танк"),

4. Създаване на собствена телевизия,

5. Създаване на профилирана русофилска партия, която ще позволи постепенното прерастване на "Национално движение Русофили" в масова електорална сила.

По-нататък Малинов предлага да бъде осъществен "сериозен пробив в националното информационно пространство посредством създаването на влиятелна телевизия и информационна агенция". Предлага се да бъде купена и компанията "Виваком" със съдействието на "Внешторгбанк", както и преприятията от ВПК "Дунарит" и "Авионамс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай