Окончателно! Скандалният Ешрефов вече не е кмет

Решението е на Върховния административен съд

Окончателно! Скандалният Ешрефов вече не е кмет | StandartNews.com

Окончателно! Скандалният Ешреф Ешрефов вече не е кмет на Омуртаг. Върховният административен съд (ВАС) потвърди констатациите на административния съд в Търговище и даде указания част от протоколите да се изпратят на прокурор, защото били фалшиви.

Върховният административен съд остави в сила решението на Административния съд в Търговище, с което беше обявен за недействителен изборът на Ешреф Ешрефов, издигнат от МК "Съюз на Демократичните сили (НДПС) за кмет на община Омуртаг, съобщиха от съда.

Върховните магистрати изцяло споделят становището на съд в Търговище и установените несъответствия и нарушения при отчитане резултата от оспорените местни избори. Те приемат, че не е необходимо да се възпроизвеждат отново и в касационното решение.

Върховните съдии приемат, че първият съд правилно е преценил, че протоколите на СИК и ОИК не отразяват вярно действителните резултати от избора. Съгласно Изборния кодекс и установените многобройни, масови нарушения на изборните правила, както и констатациите на вещите лица в заключението по допуснатата съдебна експертиза са достатъчно съществени и масови, че да доведат до опорочаване на вота на избирателите.

Особено показателно е констатираното в СИК № 252200055, където очевидно е установена подмяна във вота на избирателите и нарушенията несъмнено водят до недействителност на обявения изборен резултат, казват съдиите.

"Посочените протоколи са неистински и следва да се изключат от доказателствата по делото и заедно с постановеното съдебно решение, след влизането му в сила, да се изпратят на прокурор", указват магистратите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай