Обвинението с още нови улики за аферата с боклука

Сред тях са показания на свидетелите, описващи ролита в схемата с боклука

Обвинението с още нови улики за аферата с боклука | StandartNews.com

Поне три тома нови доказателства представи прокуратурата преди заседанието на Апелативния специализиран съд, на което се решава ще останат ли за постоянно в ареста петима от обвиняемите за аферата с опасните отпадъци, сред които са бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и бизнесменът Атанас Бобоков, предаде БНР.

Те съдържат показания на свидетели, разпитани след заседанието на първоинстанционния наказателен съд, на което на Живков, Бобоков, бившия ръководител на РИОСВ-Плевен Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов беше наложена най-тежката мярка за неотклонение.

Сред тях са показания на свидетелите, описващи ролята в схемата с боклука на бившия зам.-министър Живков, както и на един от обвиняемите - бившия служител на братя Бобокови Васил Богданов, който е под домашен арест.

Този разпит беше разпространен вчера от прокуратурата и в него той твърди, че бившите му работодатели,  благодарение на познанството си с  Красимир Живков,  са се възползвали от схема за депониране на опасни отпадъци у нас -  вместо да ги изнасят в чужбина.

Ще се отрази ли тази словоохотливост на процесуалното качество на Богданов? „Това е изключително в приоритета на прокуратурата и ще преценим“, каза наблюдаващият прокурор Генка Брезашка. В отговор на въпрос тя потвърди, че той ще остане обвиняем.

Освен още доказателства, прокурорите по делото са уточнили и периода, в който е действала престъпната група - от 2014 година до 28 май тази година.

Заради пандемичната обстановка и ограниченията, който бяха въведени в съдилищата заради нея, петимата обвиняеми не бяха в съдебната зала, а се включиха по скайп от следствения арест. Това обаче, според адвокатите им, нарушавало правата им и те пожелаха клиентите им да бъдат доведени в спецсъда. Едва след това ще започне и заседанието по мерките им за неотклонение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай