Нено Димов остава в ареста за постоянно

Това решение е взето и на база показанията на свидетели по случая

Нено Димов остава в ареста за постоянно | StandartNews.com

Специализираният апелативен съд, след съвещание по делото срещу бившия екологичен министър Нено Димов, взе решение, че остава в сила най-тежката мярка за него - задържане под стража, без право на обжалване.

Съдът потвърди мярката с уговорката, че спазва презумпцията за невиновност и реши, че има обосновано предположение, че Димов е извършил престъплението, в което е уличен. На първа инстанция, в събота, му беше наложена най-тежката мярка за неотклонение - постоянен арест, по обвинението в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

В документите и свидетелските показания съдът откри информация, че той системно е бил уведомяван, че нивото на язовир "Студена" пада критично, но въпреки това не е спрял водоподаването към "Стомана индъстри" и "Топлофикация - Перник", а това е било изключително и само негово правомощие.

Съдът допусна, че с действията си Нено Димов може да е ощетил държавния бюджет, като изчисли разликата между приходите, които държавата би имала от продаването на вода на битови абонати и на промишлени абонати, като разликата там е в пъти повече, тъй като цената е по-скъпа за битовите абонати.

Специализираният апелативен съд не видя опасност на свобода Нено Димов да извърши друго престъпление, но го остави в ареста заради "масово негативната обществена реакция заради силно рестриктивния воден режим в Перник", както и липса на каквато и да е ясна перспектива кога водната криза в Перник и населението около него места ще бъде решена.

Два тома нови доказателства представи днес прокуратурата на съда, а защитата на Нено Димов - решението на парламента за освобождаването му от поста плюс заповед, с която той е възложил контрола по водите на заместника си Красимир Живков.

Пред съда беше представен и документ, според който Ненов Димов е изпращал графиците за водоподаване от стратегическите язовири на трима свои колеги - министрите на енергетиката, на регионалното развитие и на земеделието.

И днес тезата на прокуратурата беше, че Нено Димов е отговорен за кризата с водата в Перник, защото негово е било решението дали вода от "Студена" да се подава за промишлени нужди. Това ставало ясно както от нормативните документи, които прокуратурата е открила, така и от свидетелските показания.

Нито ВиК - Перник, нито регионалното министерство са имали отношение към водата за битови нужди, казаха от държавното обвинение, като припомниха, че ВиК има задължение за водата за битови потребители, а регионалното министерство - за състоянието на язовирите.

Стана ясно откъде прокуратурата извежда своето обвинение за 11 милиона лева загуби, причинени от бездействието на Нено Димов. Водата за битови нужди е била плащана по 2 лева на кубичен метър, докато за промишлените предприятия, в случая "Стомана" и ТЕЦ - Перник, тя е била за 13 стотинки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай