Министър се похвали с добра оценка за условията в българските затвори

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова откри нов арест в Петрич

Министър се похвали с добра оценка за условията в българските затвори | StandartNews.com

Комитетът на министрите при Съвета на Европа миналата седмица оцени високо дейностите, които се извършват за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, и прекрати засиления мониторинг, който тече от 2015 г. насам по отношение на България. Това съобщи пред репортери служебният министър на правосъдието Мария Павлова в Петрич преди официалното откриване на новия арест и пробационна служба в южния град.

Средствата за новия арест са осигурени по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм за периода 2014-2021.

Министър Павлова припомни, че преди малко повече от година е присъствала на т.нар. първа копка на обекта и добави, че знае какво е било състоянието на сградата. Нямаше покрив, имаше прораснали дървета вътре. Сега ще може да видим едно изцяло модерно съоръжение, което освен, че ще даде по-добри условия, в които да пребивават задържаните лица, ще даде и едни отлични условия, в които да работят нашите служители, заяви тя. Правосъдният министър каза още, че проектът е реализиран в рамките на година и е на стойност около 1 500 000 лева. Капацитетът на ареста е за 30 човека, уточни Павлова.

Главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) главен комисар Ивайло Йорданов каза, че всички места за задържане и за лишаване от свобода в страната са значително подобрени. Нямаме места, които да не отговарят на всички европейски изисквания, както по отношение на площта за настаняване, така и по отношение санитарни възли, престой на открито, изтъкна той. Капацитетите на всички места отговарят на изискванията. Нямаме пренаселеност в нито едно от местата за задържане, както и за лишаване от свобода, допълни гл. комисар Йорданов.

С норвежки средства към момента са изградени четири места за задържане и за лишаване от свобода. Всички места за лишаване от свобода се поддържат в необходимите стандартни, обясни главният директор. Не навсякъде разполагаме с необходимите средства, но с наличния ресурс, с които разполагаме, успяваме да постигнем резултати за отговарянето на всички европейски изисквания, допълни той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай