Правят опит да политизират прокуратурата

Божков се опитва да оказва натиск срещу политици

Правят опит да политизират прокуратурата | StandartNews.com

 

Прави се опит прокуратурата да бъде политизирана. Отправят се неоснователни нападки към институцията, заяви пред Нова телевизия зам. главният прокурор Даниела Машева. Тя бе категорична, че държавното обвинение и самият главен прокурор спазват закона и Конституцията.

„Не е нужно главният прокурор да подава оставка, той спазва правомощията си по закон и Конституция. Оставката е личен акт. Друг е въпросът, кой може да иска оставката. Това е правомощие единствено на Висшия съдебен съвет“, коментира Машева.

По думите й сдобилият се с 18 обвинения хазартен бос Васил Божков, който се укрива в Дубай, опитва да оказва натиск чрез политици и прави опити да манипулира големи обществени групи чрез протести. „Това се разбра и от определени разговори, които той е водил с политици и журналисти“, отбеляза Машева.

Зам. главният прокурор посочи още, че в момента държавното обвинение работи в ситуация на едно политическо напрежение покрай уличните протести. „Има притеснение от страна на прокурорите и следователите. Затова и имаше реакция от страна на Прокурорската колегия на ВСС да се спазва добрия институционален тон, диалога и да не се отправят нападки по прокуратурата. Тя осъществява функциите си по Конституция“, каза още Машева.

Тя подчерта, че процесуалното действие по претърсване и изземване в Президенството е осъществено с разрешение от страна на компетентния съд. „Прокуратурата не цели атака на президентската институция. Към наказателна отговорност са привлечени съответните служители от президенството. Не е имало никаква показност. Това са 9-10 лица, кито са присъствали на това процесуално следствено действие. Прокуратурата не е извикала медиите в президенството, а те просто са проявили интерес към тези процесуално следствение действия - претърсване и изземване в сградата на президентската институция – но тази сграда не се ползва с имунитет. Също така и лицата, към които е осъществено това процесуално производство, не се ползват с имунинтет“, обясни Машева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай