Попова: Мястото на прокуратурата е в съдебната власт

Бях сигупрна в решението на президента, каза бившата вицепрезидентка

Попова: Мястото на прокуратурата е в съдебната власт | StandartNews.com

"Аз не очаквах да се случи това, към което го призоваваха някои представители на нашето общество. Не очаквах криза", каза по повод подписания от президента Радев указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор бившият вицепрезидент Маргарита Попова. Тя е била уверена в това, че президентът ще изпълни своето конституционно задължение.

"Поначало, властта в прокуратурата или в която и да е институция, която е носител на държавната власт, би могла да се критикува когато има злоупотреби с власт. Така че, не може от днес за след седем години да се каже, че има много власт и тя трябва да се ограничи", обясни Попова.

Тя обясни, че властта на прокуратурата и на главния прокурор е толкова, колкото е необходимо, за да се изпълнява основната функция. Методите, чрез които можем да се предпазим според нея, са самоконтрол и писаните правила, които предписват механизми за контрол върху една личност, управляваща мощна институция.

"В държавата има и трябва да има баланс между властите. Трябва да има толкова власт и трябва да се управлява тази държава, за да можем да осигурим в цялото наше пространство стабилност и сигурност", каза бившият вицепрезидент.

Самата Конституция дава възможност на държавния глава да инициира дебат за изменения, допълнения или изработване на нова Конституция. Попова обясни, че задължение на президента е да предложи рамката, в която ще се води този дебат.

"Мястото на прокуратурата в момента категорично е там, където се намира тя сега", коментира още Маргарита Попова. Тя обясни, че прокуратурата е в съдебната власт, за да бъде политически неутрална, независима и да се гарантират правата на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай