Кирилов показа на Хопкинс идеи за „тримата големи“

Посланичката на Великобритания благодари за подробните разяснения по обсъдените теми

Кирилов показа на Хопкинс идеи за „тримата големи“ | StandartNews.com

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов запозна посланика на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс със законопроекта, който, съобразно с действащата конституционна уредба, въвежда механизъм за разследване на т.нар. "трима големи в съдебната система".

По време на срещата им днес в Министерството на правосъдието той обясни, че готвеният законопроект е в унисон с Конституцията на България, според която главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд имат еднакъв статут, а целта на новите текстове е постигане на подкрепа от европейските ни партньори за отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка.

По темата за корупцията по високите етажи министър Кирилов заяви, че усилията на правителството са свързани с постоянно противодействие, а не с еднократен акт.

На въпрос за предстоящата процедура по избор на нов главен прокурор правосъдният министър отговори, че се надява „с широка подкрепа на поста да бъде избран честен професионалист с воля и характер“.

Посланик Хопкинс благодари за подробните разяснения по обсъдените теми.

Тя отбеляза доброто сътрудничество на двете страни във връзка с прилагането на Европейската заповед за арест, законодателството в сферата на сигурността и на домашното насилие, като подчерта личните усилия на Кирилов при подготовката на законопроекта за домашното насилие.

Двамата изразиха надежда, че България и Великобритания ще продължат доброто си сътрудничество по развитието на правните им системи, независимо от развитието по темата Brexit.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай