Извънредно от прокуратурата за скандала с театрите! Смайващи разкрития

Към момента към наказателна отговорност са привлечени пет лица

Извънредно от прокуратурата за скандала с театрите! Смайващи разкрития | StandartNews.com

Източник: БНТ

41 души са фиктивно назначени в Смолянския театър, присвоили са над половин милион лева.

Окръжна прокуратура – Пловдив и МВР дават брифинг във връзка с досъдебно производство за длъжностно присвояване на пари, собственост на държавни предприятия – театри. В него участват Галин Гавраилов, заместник-окръжен прокурор на гр. Пловдив и представители на МВР.

Скандалът трещи! Тежки новини за директора на Смолянския театър

"Окръжната прокуратура наблюдава досъдедебно производство, свързано с разходване по неправомерен начин на средства от държавния бюджет, а именно средства от бюджета на Министерство на културата през бюджета на театрите в Разград и Смолян. Към момента към наказателна отговорност са привлечени пет лица. Четиримата, за които бяхте информирани по-рано. Днес беше повдигнато обвинение на директора на театъра в Смолян - Румен Бечев. Неговото обвинение е подобно на директора на театъра в Разград - отнася се до извършено в съучастие длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години", каза Галин Гавраилов, наблюдаващ прокурор по делото за театрите, цитиран от БНТ.

По думите на прокурора обвиняемият директор на Смолянския театър в момента дава обяснения пред полицаите и напълно съдейства на разследването. Предвид възрастта и здравословното му състояние обаче му е наложена мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 15 000 лева.

"До момента сме установили малко повече от 80 лица, които са назначавани на фиктивни договори, условно казано. Обвинението за Смолян се отнася до 41 лица. Сумата, която е предмет на присвояването за Смолян, е 580 000 лева. Като съучастник на обвиняемия директор, в качеството на помагач сме визирали Писков. Извършени са претърсвания и изземвания, иззети са около 180 000 лева. Част от лицата са предали на разследващите около 82 000 лева. Част от обвинените лица съдействат в хода на разследването", допълни наблюдаващият прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай