Изчезна скандалното тефтерче на Филип Златанов

Изчезна скандалното тефтерче на Филип Златанов | StandartNews.com

Бележниците били откраднати от чантичката на експерт в "Овча купел"

София. Градският прокурор на София Христо Динев разпореди проверка за изчезването на тефтерчето на бившия шеф на Комисията за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

Става въпрос за двата бележника, които са основното доказателство по делото срещу Златанов. В тях той е водил записки как да бъдат решени различни преписки, като вместо имена е отбелязвал инициали на определени хора. Бележниците са изчезнали от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който е трябвало да извърши графологична експертиза.

Бенчев спукал гума в столичния квартал "Овча купел" и докато я сменял, от задната седалка на автомобила му изчезнала черна кожена чантичка, в която имало още документи и 180 лева. От прокуратурата обясниха, че са разбрали 5 дни след кражбата, едва след като материалите били докладвани на обвинител от СРП. Още на момента е образувано досъдебно производство за кражба.

От държавното обвинение обясниха, че в конкретния случай не е бил необходим специален режим за съхранение на доказателствата и за това вещото лице ги е държало у себе си. От прокуратурата бяха категорични, че няма данни бележниците да са били изгубени умишлено.

Следващото дело срещу бившия шеф на Комисията за конфликт с интереси ще се гледа на 20 ноември в апелативния съд. Според обвинението той извършил престъпление по служба, нарушавайки служебните си задължения с цел да набави за други лица облага или да причини вреда. На първа инстанция Златанов бе осъден на 3,5 г. затвор. Според запознати изчезването на ключовото доказателство по делото и липсата на заключение по назначената графологична експертиза може да срине процеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай