Голям резил на изпита за нотариуси! Най-яката сеч

Кандидатите масово скъсани на писмения изпит, устният ще е на 17 и 18 октомври

Голям резил на изпита за нотариуси! Най-яката сеч | StandartNews.com

Голям резил на изпита за нотариуси! Кандидатите масово не са успели да прескочат бариерата на писмения изпит. Така шансовете на кандидатите, които са изкарали повече от четворка, да се доберат до заветното място, рязко се увеличават.

На писмения изпит се явиха 419 души. До устен изпит са допуснати 72-ма, а свободните места са 52. Първоначално допуснатите до участие в конкурса бяха 524, но 105 се отказаха още преди писмения изпит, припомня "Лекс".

Устният изпит ще се проведе на 17 и 18 октомври. На него всеки от кандидатите ще изтегли билет с въпрос от предварително обявения конспект с 50 въпроса от областта на нотариалното право и практика. Изпитът ще се проведе в присъствието на конкурсната комисия, стенограф и следващите по графика до петима кандидати. Оценката е средноаритметичното от тази на всеки от членовете на конкурсната комисия и ще се обявява незабавно.

Свободните 52 места са: четири в София, по две в Ардино, Асеновград, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Карлово, Момчилград, Омуртаг, Разград и Ямбол и по едно в Айтос, Берковица, Бяла, Бяла Слатина, Велики Преслав. Велинград, Видин, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Монтана, Никопол, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница, Трън, Тутракан, Царево и Шумен.

Последният конкурс за нотариуси беше през 2018 г. В началото на 2023 г. тогавашният служебен правосъден министър Крум Зарков обяви проект за конкурс за общо 52 места, но последваха куп жалби на нотариуси, заради които конкурсът остана на трупчета. Едва година по-късно Върховният административен съд (ВАС) го "пусна". Следващото, което трябваше да бъде направено е той да бъде обявен. Това така и не беше сторено по времето на кабинета "Денков" от министър Атанас Славов. Направи го приемникът му - служебният министър и бивш зам.-главен прокурор Мария Павлова.

Покрай обявяването на конкурса Славов коментира пред "Сега", че заради забавянето е изникнал въпросът дали информацията, на базата на която е обявен този конкурс, е актуална. "Възложихме справка по местата, за които е обявен конкурсът, и се оказа, че има промени", посочи Славов. Той призна, че в екипа му е имало различни становища дали конкурсът трябва да бъде обявен. Той преценил да не обявява такъв чувствителен конкурс в края на мандата си. "Ако се взема решение за продължаване на конкурса, ще трябва сериозно изменение на самата заповед", категоричен беше Славов. Но единствената промяна в заповедта на Зарков, която Павлова направи, беше за датата на изпита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай