Гешев:Ще изправим Божков пред съда (ОБНОВЕНА)

Издирват го с Интерпол, има европейска заповед за арест

Гешев:Ще изправим Божков пред съда (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com
  • 7 обвинения за хазартния бос
  • Издирват го с Интерпол, има европейска заповед за арест
  • Искаме криминалният преход да свърши. Време е всеки да си плати за това, което прави, независимо кой стои зад него, отсече Гешев

Ще положим всички усилия да изправим Висил Божков пред съда. Не знам къде е сега, но съм сигурен, че ще си го приберем. Това категорично заяви прокурор № 1 Иван Гешев на извънреден брифинг по повод днешната акция на Спецпрокуратурата в офисите и жилищата на хазартния бос.

ВИЖ ОЩЕ: Европейска заповед за арест на Божков

Рано сутринта днес Специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков на ул. "Московска" и ул. "Фритьоф Нансен" в София, където се помещават "Нове холдинг" и Националната лотария. "В момента се провеждат действия по претърсване в дома и офисите на Васил Божков", заяви пред БЛИЦ Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев.

ВИЖ ОЩЕ: Прокурори и МВР в офисите на Божков

"Към момента Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения - за ръководител на ОПГ, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп, за подбудителство за престъпление по служба. Отделно е обявен за международно издирване, тъй като същият е установено, че е напуснал границите на страната", обяви Иван Гешев.

Главният прокурор e убеден в резултата от действията на прокуратурата и даде примери: "Адвокатът на Арабаджиеви обясняваше, че се връщат всеки момент. Адвокатът на Цветан Василев също. Тези лица, които се укриват извън страната, вече са у нас - Димитър Желязков в момента е обвинеям, Арабаджиеви бяха издирени и в момента са подсъдими, Баневи в момента са подсъдими, Миню Стайков също е подсъдим. Сигурен съм, че наблюдаващите прокурори също ще изправят и Васил Божков пред съда".

"Време е този криминален преход да свърши. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави и ще го прави за всички лица, които са нарушили закона. Време е българските граждани да решат какво искат - да се оплакват или да видят как това ще се случи. Прокуратурата, докато аз съм главен прокурор, ще направи всичко възможно да си свърши работата, която не е свършена през предишните години", каза още Иван Гешев.

"Ние не преследваме богати хора. Всеки трябва да си спазва задълженията. Не може задълженията да са за хора с по-малки възможности. Не може да дължиш на държавата над 400 млн лв. и над 559 млн. лв. за лотарийни игри и да казваш, че си репресиран. Това са 100 лева към всяка пенсия. Това е за 1 година", разкри обвинител №1.

По повод обявените по прокуратурата и записи за опит на президента Румен Радев да прикрие конфликт на интереси на съпругата си Дисислава Радева по времето, когато е PR на Военновъздушните сили, Гешев коментира: ""Звуковите файлове, които пуснахме за Румен Радев, не са СРС. Това, което е в медиите, не са СРС, а са извадки, за които има разрешение от наблюдаващите прокурори. Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Работата на прокуратурата е да спазва закона. Такива действия прокуратурата предприема към всички лица". Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност за всяко едно лице независимо от неговия пост, отговори прокурор № 1 на въпрос за "Радев гейт". И обобщи: "Искаме да дадем на българските граждани ред и сигурност в държавата. Искаме този криминален преход да свърши. Време е всеки да си плати за това, което прави, независимо кой стои зад него".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай