Гешев в парламента. Произнесе се по Бюрото за защита на свидетели

В България имаме дарбата да унищожаваме ефективни структури, каза той

Гешев в парламента. Произнесе се по Бюрото за защита на свидетели | StandartNews.com

Бюрото за защита на свидетели е ефикасна и ефективна структура, но в България имаме дарбата да ги унищожаваме. Това каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в парламента, предаде "Фокус". Той заяви, че уважава Народното събрание и изрази убедеността си, че и парламентът уважава съдебната власт.

"Помолих в предишното заседание своевременно, ако е възможно да бъдем поканени, когато има важни въпроси, които следва да бъдат обсъждани. Получих обаждане, за което благодаря сутринта около 9.00 ч. Става въпрос за около 5 часа. Надявам се, че следващия път няма да ме поканят половин час преди дебата, защото няма да имам обективна възможност да се явя. Бях осигурил присъствието на г-жа Филипова, но успях в рамките н 4-5 часа да стигна до София. Темата е важна за българските граждани и е важна за прокуратурата. Затова се постарах да дойда пред Правната комисия. Българските граждани имат право да знаят гледната точка на прокуратурата", каза още Иван Гешев.

Главният прокурор коментира и Доклада за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство за периода 1 януари 2020 г. – 30 юни 2021 г. "Становището на прокуратурата е, че Бюрото по защита е една ефикасна и ефективна структура. Нейното унищожаване ще доведе само до проблеми в борбата с престъпността и не само това - цената ще бъде платена от българските граждани. Полза ще имат само мафията и организираната престъпност. За мен може да бъде обяснено, ако тези идеи са резултат от предизборната обстановка, в която се намираме от една година. Може да бъде обяснено, но не може да бъде прието", каза още Иван Гешев. Той изрази надежда накрая да надделее чувството за държавност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай