Събота,

Гешев: С мен всички са любезни напоследък

От: сс -
A
A
A
  • Аудиозаписите са от разследване на фирма, която е контрагент на Министерството на отбраната
  • Не търся реванш, а справедливост
  • Всички се хванаха за „държавната измяна“, за мен абсолютен имунитет няма
  • Поканата от президенството е все едно чистачка в прокуратурата да кани с SMS президента
  • Фактът, че Каракачанов и Нинова не са доволни от действията ни, това означава, че си вършим работата
  • Не вярвам да има самоубийци, които да ми звънят да спирам проверка
  • Цветан Василев е безпрецедентен случай, очакваме от Сърбия да каже "да" или "не"

 

Главният прокурор Иван Гешев даде интервю по БНР, което обясни как се е истигнало до изказването му за президента Радев относно проверката и аудиозаписите.

"Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ“, заявни главният прокурор н предаването „Неделя 150“ и добави:

„В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство - не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство“.

„На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното - да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, както вие казвате, е касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията", заяви главният прокурор  и попита:

„ Какво би следвало да е моето поведение: - да го изям ли това дело, да го скрия? Да извърша това, което хората около Прокопиев (бизнесменът и издател Иво Прокопиев - бел.ред.) твърдят, че прокуратурата и главният прокурор потенциално всеки ден извършват престъпление".

Гешев посочи още, че не се е обърнал в случая към Народното събрание, защото не са изяснени обстоятелствата дали е президентът и дали е извършено престъпление заради неяснотата на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията.

"Всички се хванаха за определението "държавна измяна", защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент - може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт", обясни Гешев.

Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, предстои събиране на още доказателства. По думите му сега всичко е в ръцете на Конституционниа съд. "Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим", заяви главният прокурор.

Той изрази учудване, че се твърди, че назначаването на съпругата на президента (Десислава Радева - бел.ред.) е повод за проверката в КПКОНПИ и уточни, че преди да се произнесе КС, прокуратурата не може да се интересува каква е тази проверка, защото " всяко действие действие, което ще направят прокурорите за проверка на това, ще е в нарушение на чл. 103 от Конституцията".

По думите му в обществото трябва да има и другата гледна точка и „ние заставаме с имената си и заставаме зад определени тези“. "Дали сме прави, или не сме - ще преценят българските граждани. Ние не се притесняваме от истината", заяви Гешев.

"Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена на тези дебати. Не ми е ясно какъв е този дебат", каза главният прокурор Иван Гешев и уточни, че според него президентската инициатива е на тема "има някакъв проблем, намерете го".

Гешев посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с "изтърканите политически клишета", че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му. Гешев беше категоричен, че искането му от Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава, не е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването на Гешев за обвинител номер едно в страната.

Главният прокурор уточни, че не е бил канен в президентството, а е получил SMS: "Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията" и сравни, че същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS да привиква президента при главния прокурор.

Иван Гешев отбеляза, че съобщението е било любезно и добави: "С мен всички са любезни напоследък".

"Ние не съобразяваме действията си с политическия контекст - кой ще е доволен и кой - не. Аз съзнавам, че действията на прокуратурата имат политически последствия", коментира главният прокурор Иван Гешев и добави:

"Фактът, че вицепремиер (Красимир Каракачанов - бел.ред.) казва, че сме извършили политическо убийство, т.е. не е особено щастлив от действията на прокуратурата по задържането под стража на министър от неговата квота (министърът на екологията Нено Димов, който подаде оставка след задържането му - бел.ред.); фактът, че Корнелия Нинова каза в декларация в Народното събрание, че пак прокуратурата е виновна; фактът, че милиардери се крият и са недоволни как ги репресира и колко страшна е прокуратурата. Това означава едно - ние си вършим работата".

На въпрос дали очаква да получи обаждане да не "удря" по някого, Гешев отговори: "Не вярвам да има такива самоубийци".

Той подчерта, че обвинението ще направи всичко възможно да върне в България бизнесмена Васил Божков. До момента той има седем повдигнати обвинения и 559 милиона лева констатирани щети за хазната от това, че не е плащал реалния размер на таксите от лотарийните игри.

"Това, че той в момента се намира в Обединените арабски емирства - ще направим всичко възможно да си го приберем", категоричен беше Гешев. Той даде пример, че българските служби намериха Арабаджиеви в Испания, както и Баневи: "И си ги прибрахме", каза отново главният прокурор.

Хо отношение на Цветан Василев Гешев каза: "Няма такъв случай в историята на Европа.  Да няма решение. Кажете, че няма да го екстрадирате или ще го екстрадираме. Няма решение. Това означава, че зад него стоят сериозни сили в Сърбия. Аз знам какви сили седят и знам защо седят. И за всеки не е трудно да предположи и аз го казах". Той уточни, че прокуратурата показва какъв е проблемът, а "дали българската държава и политици, дали сръбската държава и чуждите интереси, които седят в сръбската държава ще съобразят това нещо, не мога да Ви кажа".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички