Гешев: Разследваме всеки, нарушил закона

"Българската прокуратура не се притеснява от нищо", категоричен бе той

Гешев: Разследваме всеки, нарушил закона | StandartNews.com

Българската прокуратура ще разследва всеки, който е нарушил закона, независимо дали е полицай или протестиращ, социално слаб или олигарх, министър или дребен чиновник в президентството. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в Народното събрание при представянето на доклада за дейността на прокуратурата през последните 8 месеца.

Гешев бе категоричен, че няма да позволи прокуратурата и лично тай да бъдат въвлечени в явно развиващата се вече политическа предизборна кампания.

"Ние ще продължим да работим без да правим разлика. Молбата ми е да проявяваме уважение към българските институции, към българската държава. Човек и държава, които не уважават себе си, не ги уважават и другите. За съжаление ние много често показваме, че не уважаваме себе си и собствената си държава. България я е имало преди нас, ще я има и след нас", подчерта Гешев.

„Ако някой твърди, че в България няма борба с корупцията, ще призная неговата теза, ако ми покаже друг период от историята след 1989 г. с по-добри резултати. Тогава бих се съгласил“, каза още той. По думите му страната ни по този показател е на средни нива, а не в челните позиции, както се твърди.

"Преобладаващите разследвания на прокуратурата са към хора от най-голямата парламентарно представена партия, което е обяснимо, тъй като тя има най-много служители и в държавната, и в общинската власт", каза още Иван Гешев.

"Хубаво е да се четат европейските доклади, за да знаем какво трябва да променим. Аз не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че не само прокуратурата е виновна за незадоволителните резултати", обясни той.

"Народното събрание не може да иска доклад от главния прокурор по конкретни наказателни производства, но аз се постарах да отговоря на всички въпроси във вчерашния ден, без да нарушавам закона", допълни главният прокурор.

"Българската прокуратура не се притеснява от нищо", категоричен бе той.

"За мен е важно прокуратурата на Република България да бъде отчетна и прозрачна, нямаме притеснение от отчет. Имаме желание за постоянен диалог както с Народното събрание, така и с отделните комисии. Очакванията на българското общество могат да бъдат постигнати само при взаимодействие между трите власти и институциите", заяви главният прокурор.

Той даде информация по дело "с лице, което се укрива в Дубай". По думите му колекцията на лицето била на всички българи. От колекцията му били иззети 212 предмета, за които има доказателства, че са регистрирани. Общо 6778 броя предмети били иззети при претърсванията. Предметите се съхранявали в нарушение на всякакви правила, включително в различни кутии с надписи на местата, от които били изкопани.

"Българската прокуратура ще направи всичко възможно тези предмети да бъдат обект на една съдебно-археологическа експертиза от най-добрите европейски експерти и ще представим тяхната стойност на българските граждани", обяви Гешев. По думите му, 1 млн. евро струват регистрираните предмети, а цялата колекция е на стойност малко под 7 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай