Гешев каза какво търсят в президентството

Обект на претърсване в президентството са два кабинета

Гешев каза какво търсят в президентството | StandartNews.com

Обект на претърсване в президентството са два кабинета, разкри преди малко главният прокурор Иван Гешев. Въпреки че не даде пълни подробности за акцията, обвинител номер едно все пак каза, че тя е свързана с две досъдебни производства.

Едното е за секретаря на президента - Пламен Узунов - и е свързано с престъпно сдружение за търговия с влияние, другото е по разследване на Военноокръжна прокуратура.

"Съветник на президента представя доброволно материали с гриф по закона за класифицирана информация", коментира пред медиите в Габрово Гешев и подчерта, че има нерегламентирано изнасяне на информация.

На въпрос за скандала с Христо Иванов и НСО, главният прокурор каза, че  ситуацията му е била странна и прокуратурата няма да се намесва в политически дейности.

"Аз отговарям за прокуратората. Ще ви кажа за прокурора в Русе, който е лобирал. Имаше случай за следовател в София, който има данни, че е извършил хулигански действия по отношение на служители на МВР. Видяхте как действаме, когато висш прокурор се държи неморално в болница", изброи той.

"Проблемтие на другите институции не са наш проблем, да хванат и да си решат. Президентът един ден казва, че ни няма доверие, сега ни казва да се ангажираме. Сега и аз съм разколебан и раздвоен", коментира лаконично Гешев.

На 15 юли ще има съвещание между прокуратурата и ръководството, каза Гешев. На нея ще се говори за резултатите относно битовата престъпност.

Иван Гешев засегна и темата с незаконния боклук. Бе категоричен, че такова нещо не може да се случи в други държави в ЕС.

"Ние сега ги изкарваме светци. Кои са хората... Мен ми е ясно, че по всеки случай, за който предприемем действие, се обединяват срещу нас. Ами като са почтени бизнесмени, дайте да вземем да закупуваме боклуците навсякъде. Законите са за всички, не богатите да си мислят, че могат да си позволят всичко и могат да си купят всичко без последствия. Това време свърши, докато аз съм главен прокурор - или ще спазваш законите, или ще си носиш последствията. В крайна сметка съдът е този, който ще каже", коментира главният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай