Гешев: Институциите да работят в синхрон

Главният прокурор се срещна с близките на пострадалите при катастрофата в Стара Загора

Гешев: Институциите да работят в синхрон | StandartNews.com

Институциите в България да работят в синхрон - за това призова в Стара Загора главният прокурор Иван Гешев. Той бе в града, за да се срещне с близки на пострадалите в една от катастрофите, при която 18-годишен шофьор помете три момичета от тротоар в Стара Загора.

Прокурор номер 1 на България е разговарял с близките на пострадалите. Уверил ги е, че по никакъв начин няма да се допусне върху разследването да повлияят местни интереси.

Главният прокурор съобщи, че е изпратил покана към МВР и ДАНС за формирането на съвместни щабове за работа срещу купуването на гласове за предстоящите избори.

По думите му, такива щабове били традиция в последните десет години и имали успешна дейност. На въпрос дали вече има сигнали за търговия с вот, Иван Гешев коментира, че в прокуратурата засега няма данни за подобни престъпления, но не изключи сигнали да са постъпили към МВР.

„Само с взаимодействието може да се постигне стабилен резултат. Напрежението между институциите, уверявам ви, това не е от Прокуратурата, ние искаме да работим, затова каним ДАНС и нашите партньори да сформираме такъв щаб, такива щабове по места, това е начинът - координация и синхрон“, заяви Иван Гешев.

По отношение на бизнесмена Николай Банев, който осъди България в Европейския съд заради изказване на главния прокурор, Гешев коментира, че виновните използват всякакви практики, за да се защитят, но това не променя наказателната им отговорност.

“Става въпрос за три-четири думи, казани на брифинг. Едната от тях бе обезкостяване. Можете да питате хората в Троян или в Девня, където има заводи, какви точно думи биха употребили”, каза Гешев.

В Стара Загора Гешев бе лаконичен по случая с досиетата “Пандора”. Той отказа да коментира заявеното от президента Румен Радев, че чуждите служби явно знаят повече за действията на уличените в опит за укриване на имущество чрез офшорни фирми български политици.

В сегашната ситуация няма да коментирам политически коментари, подчерта Гешев.

По случая с двойното гражданство на Кирил Петков, главният прокурор заяви само, че като юрист има мнение по казуса, но като главен прокурор няма да го оповести. Защото подобно оповестяване би могло да се изтълкува като вмешателство в дейността на някой наблюдаващ прокурор, който работи по казуса. Гешев изрази убеденост, че компетентните институции правят всичко необходимо по случая.

Главният прокурор обжалва пред Конституционния съд разпоредбата, в която се прехвърлят дълготрайни материални активи на Бюрото за разследване към Министерството на правосъдието. 

„Според нас тази наредба е противоконституционна, навлиза се сериозно в правомощията на други институции, в които Народното събрание няма право да влиза. Първото ни основание е, че това много нарушава принципа на разделение на властите - тоест имот, който е възложен на Висшия съдебен съвет и се управлява от Съдебната власт, се отнема от главния прокурор. Сега, извинявайте, ама утре някой може тази Съдебна палата по закон да я вземе и да направи каквото иска вътре, тоест да не е Съдебна палата“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай