Гешев действа според обществените очаквания

Това, че прокуратурата днес е активна се дължи на главния прокурор

Гешев действа според обществените очаквания | StandartNews.com

Това, че прокуратурата днес е активна се дължи на главния прокурор Иван Гешев, зояви в интервю за Радио Фокус политическият психолог проф. Антоанета Христова. Тя уточни, че прокуратурата е била поставена под много голям негативен натиск преди избора на нов главен прокурор, което е мотивация за промяна на имиджа й. Христова допълни, че в момента главният прокурор действа според обществените очаквания.

„Затова, в някаква степен, аз се изненадвам от някои гласове, които са твърде критични към него в момента. Тъй като, реално погледнато, ние искахме всичко това. Ние искахме да има действия срещу незаконно забогателите по време на прехода, ние искахме да няма защитени – нито от управляващите, нито от опозицията. Случва се. Разбира се имаме много въпроси, тъй като много неща не знаем. Имаме въпроси, относно степента на законността, с която прокуратурата действа толкова твърдо и категорично, тъй като до сега всички са се оправдавали с това, че законът, процедурите, предопределяйки тяхното спазване, обезсилват институциите“, каза още тя.

Антоанета Христова подчерта, че обществените нагласи към прокуратурата могат да бъдат изпълнени само чрез твърди действия. Тя допълни, че друг обект на анализ е спазването на законите при акции и до каква степен може да се действа с твърдост.

Очакват се резки промени в съдебната власт, прогнозира още проф. Антоанета Христова. Тя обясни, че високите обществени очаквания се дължат на липсата на справедливост до този момент. Христова допълни, че дебатът в България дълго време е бил насочен върху проблемите в сферата на прокуратурата, но забраната за влизане на магистрат на територията на САЩ и действията на главния прокурор Иван Гешев пренасочват вниманието. Тя уточни, че вече ще се обръща по-голямо внимание върху съдебните дела.

„Постепенно проблемът, фокусът за проблеми в сферата, пада върху съдебната власт. Така че от нататък очакваме много резки промени в съдебната власт, тъй като съм сигурна, че няма българин, който да не се е сблъсквал с несправедливости в тази сфера. Дали в сферата на законодателството, дали в сферата на приложението му, не зная, но се е сблъсквал тежко с усещането за несправедливост“, каза още тя.

Антоанета Христова каза още, че в момента сме свидетели на неща, които не са се случвали по времето на прехода. Според нея обект на общественото внимание вече е цялата съдебна система, а не само отделни части.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай