Димитър Петров оглави Спецпрокуратурата

Той бе избран от Висшият съдебен съвет с пълно мнозинство от 11 гласа

Димитър Петров оглави Спецпрокуратурата | StandartNews.com
  • Той бе избран от Висшият съдебен съвет с пълно мнозинство от 11 гласа

Димитър Франтишек Петров е новият шеф на Специализираната прокуратура. Той бе избран от Висшият съдебен съвет с пълно мнозинство от 11 гласа след изслушването му. Единственият кандидат за поста досега бе на длъжността зам.-административен ръководител на Спецпрокуратурата.
 
Димитър Петров започва кариерата си като следовател 2003 г. Преминал е през всички етажи на прокуратурата.
"Ще създадем една добра и работна атмосфера. Нашето кадрово развитие води до натоварване до повече работа на спецсъда и апелативния спецсъд. Към настоящият момент новите дела в спецпрокуратурата са над 1070", посочи прокурорът. В своята концепция той подчерта, че затрудненията в работата на държавното обвинение са заради новата компетенция на спецпрокуратурата, наложена от 2015 г. Причина за върнатите дела е невъзможността на командированите колеги в спецпрокуратурата да разглеждат делата от районните звена на прокуратурата, посочва прокуротът.

Що се касае до материалната база на спецпрокуратурата той заяви че към настоящия момент ситуацията е добра, защото целият ресурс е съсредоточен в сградата на ул. "Черковна". За кадровата обезпеченост на спецпрокуратурата Димитър Петров посочи, че е необходимо оптимизиране на щатовете на прокурори, следователи и съдебни служители чрез провеждане на конкурси.

Малко по-късно Димитър Петров ще даде и първия си брифинг като шеф на Спецпрокуратурата. В 15 ч. днес в Съдебната палата той и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов ще изнесат подробности за задържането на ръководителя на организирана престъпна група, поръчал палежа на граничното управление във Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай