Делото за „Царските конюшни” с нов опит за старт

Подсъдими по него са Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител

Делото за „Царските конюшни” с нов опит за старт | StandartNews.com

Делото за „Царските конюшни” с нов опит за старт. Подсъдими по него са Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител.
 
На 17 януари Спецсъдът върна на прокуратурата делото. Дотогава то два пъти бе връщано за доразследване на прокуратурата от Софийския градски съд. След промените в НПК в сила от 5 ноември 2017 г. делото беше внесено в Специализирания наказателен съд, обясни през януари адвокатът на Пенев – Менко Менков.
 
Апелативният спецсъд обаче по-късно отмени определението на първоинстанциония съд и така делото може и да започне в сряда.
 
Веселин Пенев беше предаден на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, т.нар. „царски конюшни”. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота.
 
Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава.
 
Т.нар. „царски конюшни” - 7 декара и половина на пъпа на София – на 100 метра от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв. Тоест, по 90 лв. на квадратен метър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай