Делото срещу Баневи стартира на 21 октомври

Съдът отказа да промени мерките на тримата подсъдими Николай, Евгения и Мария Баневи

Делото срещу Баневи стартира на 21 октомври | StandartNews.com

Съдебното следствие срещу Николай, Евгения и Мария Баневи тръгва по същество на 21 октомври 2019 г. с разпити на свидетели, реши Специализираният наказателен съд на разпоредително заседание.

Съдебният състав не установи съществени нарушения на процесуалните правила, които да накърняват правата на обвиняемите и техните защитници. Потвърди и наложените им мерки за неотклонение.

Съдът отхвърли искането на задържания под стража Николай Банев за определяне на по-лека мярка, както и искането на Мария Банева за отмяна на наложената й забрана за напуска пределите на страната.

Мария Банева остава с мярка за неотклонение „Парична гаранция“, а Евгения Банева - с „Подписка“, след като първоначалната й мярка „Задържане под стража“ бе изменена от Специализираната прокуратура заради вложеното й здравословно състояние.

Прокуратурата сочи Николай Банев за ръководител на престъпната група и извършител на данъчните престъпления. Бизнесменът има и самостоятелно обвинение за незаконно притежание на оръжие.

Според прокуратурата за данъчните престъпления Банев е бил подпомаган от съпругата си, а парите са прали в съучастие. 78-годишната Мария Банева ще отговаря за участие в организирана престъпна група. Тя е на свобода срещу парична гаранция от 10 хил. лева.

На разпоредителното заседание тримата подсъдими бяха представлявани от общо седем адвокати, които поискаха връщане на обвинителния акт на съда.

И в съдебната зала, а след това и пред журналисти Евгения Банева се оплака, че заради твърденията на прокуратурата, че бизнес семейството има 1 милиард лева в швейцарски банки, близките им били подложени на изключителен натиск.

"Не можете да си представите колко заплахи и колко искания за подкупи са получавали моите роднини във връзка с тези необясними суми, които бяха тиражирани в публичното пространство, заплахи за отвличания на децата. Имам документирани посещения в ареста на "Г. М. Димитров" от такива хора“, каза, без да посочва имена, Евгения Банева, която за разлика от съпруга си от няколко месеца е на свобода срещу "подписка".

Делото срещу Николай и Евгения Баневи влиза в съда 10 месеца след ареста им на летището в Ница. Двамата бяха на път за България с децата си. Двамата бяха екстрадирани у нас в началото на декември. В момента под стража е само Николай Банев, а съпругата му е на свобода срещу "подписка" по здравословни причини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай