Божков не е регистрирал 2700 антики

Нищо от колекциите на Васил Божков не е изнасяно, камо ли в найлонови торбички, отсече министърът на културата

Божков не е регистрирал 2700 антики | StandartNews.com

Колекция от 2700 предмета, собственост на фондацията на Божков, не е идентифицирана и регистрирана. Това съобщи министърът на културата Боил Банов на специален брифинг. Той обаче уточни, че формално нарушение няма. Защото отново законът го позволява. Собственикът на "Нове холдинг" е подал заявление за регистрация през 2010 г. и отказал да заплати необходимата такса. Тя е в размер от 30 лева на артефакт, а няма срок за завършване на регистрацията. През 2009 г. Божков е приключил процедурата за други 212 артефакта.

Нищо от колекциите на Васил Божков не е изнасяно, камо ли в найлонови торбички, категоричен бе Банов. Повод за думите му бяха твърденията на Божков, който като ръководител на организирана престъпна група се издирва с червена бюлетина на Интерпол, че служители ва МВР и прокуратурата се опитали да изнесат от Нове холдинг артефакти на 6 000 години в найлонови чували. Има си специални процедури, например за картина първо отива реставратор, поясни министърът на културата. И отсече: Процедурата за изнасяне е една и съща както в
България, така и във Франция, и в САЩ.

След като пристигнат в Министерството на културата картините и антиките ще бъдат съхранявани в депата на Националната художествена галерия. "Там има уреди за регулиране и измерване на влагата, температурата, светлината и всичко, за да бъде съхранено културното наследство", каза още Банов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай