Магдалинчев: Поведението на Панов е недопустимо

Лозан Панов се позволи да се намеси във висящото дело за свободата на Джок Полфрийман

Магдалинчев: Поведението на Панов е недопустимо | StandartNews.com

Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) съдия Боян Магдалинчев се оплака днес от недопустимо поведение на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

"Поведението на г-н Панов е недопустимо. Не може ти да се правиш на морален съдник, а сякаш да си напълно откъснат от този орган и да говориш за него отстрани. Ти си част от този орган", коментира Магдалинчев преди заседанието на Съдийската колегия на ВСС.

Коментарът дойде след скандалното обръщение на Лозан Панов от вчера, в което той заема отявлена позиция по висящия пред съда, който ръководи, процес за предсрочното освобождаване на убиеца Джок Полфрийман.

В позицията си председателят на ВКС дава указание на колегите си Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова "максимално да съкратят срока си за произнасяне" по случая и в прав текст им заявява и посоката, в която очаква да бъде решението им.

"Не е нормално да се коментира висящо дело. В момента, в който съдебния състав се е оттеглил и е обявил, че ще се произнесе в срок до 2 месеца, то никой няма право да коментира, още по-малко председател на ВКС, в чийто съд е и съдебният състав. Недопустимо е. Макар да е прикрито под формата на един общ принцип. Нали знаете – ние сме такива, но аз ще ви кажа, че аз имам предположението, че скоро ще излезе актът. Няма да е до 2 месеца и г-н Панов го знае това много добре. Не е случайно, че казва – вижте ние говорим от пиедестала на чистите", допълни Магдалинчев.

Той коментира и намеците на Панов, че между членовете на ВСС има "членове на бившата Държавна сигурност". "Ако има някой, който е член на Държавна сигурност нека го каже изрично и поименно и да се знае. А не да намеква нещо такова", каза представляващият ВСС.

На въпрос време ли е Лозан Панов да се оттегли от поста си заради отявлените си пристрастия към подсъдими и осъдени, Магдалинчев отговори: "Г-н Панов е време да реши да остане или да се оттегли, но поведението на един страничен наблюдател, какъвто той се явява в повечето случаи относно работата на повечето органи на съдебната власт, ми се струва малко неадекватно".

По време на заседанието на Съдийската колегия Боян Магдалинчев засегна въпроса и пред колегите си и поиска от тях становище. "Не може непрекъснато да се хвърля упрек върху ВСС, че не защитава интересите на магистратите. Не може да се дава квалификация дали става дума за елементарен казус, това ще каже съдебния състав. Мисля, че г-на Панов трябваше да каже къде беше на 17 септември и 1 октомври, когато излезе решението на Апелативния съд. Когато се нажежи обстановката, като председателстващ Колегията, той трябваше да бъде тук", посочи Магдалинчев и пред кадровиците.

Севдалин Мавров също взе думата и заяви, че не може да даде становище, но се чувства обиден от изявите на председателя на ВКС."Изцяло не споделям изложението на председателя на ВКС. Не може един председател на ВКС да говори така. Отдавна искаме да назове с имена зависимости. За мен това е обидно, както е обидно и за състава, който ще разгледа случая", заяви Мавров.

Атанаска Дишева не изненада никого със защитната си реакция спрямо Панов. Тя дори нарече възмущението на Магдалинчев и Мавров от поведението на председателя на ВКС "другарски съд" и заяви, че не се чувства обидена от обръщението. "Не се чувствам обидена от това изявление. Ако г-н Мавров не се чувства зависим, не разбирам защо се обижда", заяви Дишева.

След това дебатът приключи, тъй като в дневния ред на кадровиците нямаше внесена точка по казуса – нито като редовна, нито като допълнителна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай