Боклукът в Червен бряг свързан с Бобокови

Прокурор Ангел Кънев с нови разкрития

Боклукът в Червен бряг свързан с Бобокови | StandartNews.com

Боклукът, намерен на територията на Червен бряг все още е с неустановен произход, но има доказателства, че той има връзка с дейността на организираната престъпна група за незаконен внос на опасни отпадъци, в която участват зам.-екоминистърът Красимир Живков и братята-бизнесмени Бобокови. Това разкри зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура Ангел Кънев в ефира на БНТ. Той коментира вчерашното съдебно заседание, след което в ареста бяха оставени петима от общо шестимата обвиняеми в аферата с боклука. Сред тях са Живков, Атанас Бобоков и бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов. Под домашен арест беше пуснат единствено Васил Богданов – бивш управител в Монбат. Съдът е преценил, че са налице достатъчно доказателства на обвиняемите за съпричастността им към организираната група, занимаваща се с престъпната дейност на внос и преработка на опасни отпадъци. Петима бяха оставени в ареста, тъй като има опасност да извършат и друго престъпление и да повлияят на свидетели.

Неправомерните им действия са извършени, за да придобият финансови активи, като в случая става въпрос за милиони. Особено опасни са престъпленията, извършени от тях, тъй като те застрашават както околната среда, така и здравето на хората. В момента се взимат проби, които да изследват отпадъците и те ще бъдат обработени по съответния ред, категоричен бе Кънев. Изследват се множество проби, изяснява се обемът, характерът на боклука и се установява какви мерки трябва да бъдат взети, за да не се стигне до екологична катастрофа. Според държавното обвинение отпадъците са били внесени от чужбина и са били прехвърляни в незаконни депа, вместо да бъдат третирани както е по закон. Работи се и със службите в Италия, тъй като според прокуратурата голяма част от дружествата в чужбина, участвали в схемата, са ръководени от българи.

Длъжностните лица, участвали в бандата незаконосъобразно са превишавали правомощията си или са ги неглижирали, за да подпомогнат дейността на бандата. Относно казаното пред съда от Савов, че пушил на работа, което му било единственото нарушение, Кънев отговори, че на Савов е възлагано неколкократно да прави проверки на съответните дружества, но неговите служители са утвърждавали протоколи с невярно съдържание, в които се е твърдяло, че фирмите за преработване на отпадъци, свързани с ОПГ-то, разполагат с необходимите технически мощности и съоръжения. Разследването на прокуратурата е доказало категорично, че това не е така и отпадъците се съхраняват в разрез с българското и европейското законодателство, обясни зам.-ръководителят на Спецпрокуратурата. Служители на МВР, без да са специалисти, установиха, че те дори ток и вода са намяли, подчерта прокурор Кънев.

Попитан за твърдението на Живков, че той не познава братята на Бобокови, прокурорът отвърна, че категорично е доказано, че той е облагодетелствал членовете на престъпната група.

Проверени са множество счетоводни данъчни книжа във връзка с обвинението за данъчни престъпления, повдигнати на трима членове на бандата. Досега са разгледани данните от първото полугодие на 2017 г. и е установено, че за този кратък период, чрез представянето на фактури с невярно съдържание, са били прибрани над половин милиона лева. Прокуратурата продължава разследването, за да се установи каква е общата усвоена сума през годините.

Относно списъка, намерен в дома на Атанас Бобоков, Кънев посочи, че държавното обвинение продължава разследването и установяването на отношението на личностите, посочени в него. Той не даде яснота относно дали името Васко се отнася до хазартния бос Васил Божков, но обясни, че се правят проверки както на хората, посочени с две имена, така и на тези, посочени с едно. Когато изясним в цялост обстоятелствата, ще уведомим обществото, добави Кънев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай