Ахладова:Прокуратурата трябва да остане независима

Правосъдната министърка е против въвеждането на президентска република у нас

Ахладова:Прокуратурата трябва да остане независима | StandartNews.com

Правосъдният министър Десислава Ахладова смята, че прокуратурата трябва да остане в съдебната власт, а не да премине към изпълнителната. Това сподели тя в интервю за предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3. Ахладова не смята, че е добър моделът, съществуващ в някои държави, където правосъдният министър е и главен прокурор.

Вкарването на прокуратурата в изпълнителната власт няма да засили нейната независимост, а точно обратното. Освен това Венецианската комисия в свое становище не е препоръчвала на България да предприеме такива действия, тъй като това е въпрос, който държавата сама следва да реши. Така че изваждането на прокуратурата от съдебната власт и вмъкването ѝ в изпълнителната ще доведе до зависимост, категорична бе Десислава Ахладова.

Правосъдната министърка е и сред противниците на въвеждането на президентска република в България, което самата тя намира за опасно.

Съсредоточаването на властта в един-единствен човек може да доведе до тоталитарно управление и това е нещото, което ме притеснява по отношение на евентуална президентска република, подчерта Ахладова.

Според нея България е една от държавите с най-голям брой депутати на глава от населението. Балансът, който трябва да се търси да се намали броят на депутатите, но това ще бъде предмет на бъдещата дискусия във Великото народно събрание. Редуцирането на броя на народните представители би било добра стъпка'', каза Десислава Ахладова и изрази надежда, че ще се стигне до провеждането на избори за Велико народно събрание.

Що се отнася до индивидуалните конституционни жалби Ахладова поясни, че в повечето демократични държави, като Германия и Австрия например, има такава възможност.

Това е скъсяване на пътя на гражданите до Конституционния съд, което от една страна е защита на правата на гражданите и от друга – защита на самата Конституция. Трябва обаче да се обмисли добре филтърът, за да се намери баланс, а не да се окаже, че Конституционният съд е затрупан от прекомерно много жалби на граждани, посочи още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай